Son 3 ayda 65 milyar doların darbeci Sisi yönetimindeki Mısır’dan paketler halinde özel jetler içinde yurt dışına kaçırıldığı iddia ediliyor.

İsviçre Federal Finans Departmanı (Finans Bakanlığı) tarafından hazırlanan rapora göre son üç ay içerisinde 65 milyar dolar Mısır dışına illegal yöntemlerle taşındı. Tunus merkezli Capradio isimli haber sitesine göre, İsviçre Finans Bakanı Eveline W. Hlomv süpervizörlüğündeki raporda, miktarın paketler halinde özel jetlerle yurt dışına kaçırıldığı iddiasına yer verildi.

RESMİ AÇIKLAMALAR DA TEYİD EDİYOR

Mısır'ın finansal hareketlerini takip eden Merkezi Denetim Organizasyonu (Central Auditing Organisation CAO) da geçtiğimiz aylarda benzer bir açıklama yapmış, son bir yıl içinde Mısır'dan 10 milyar dolar civarında para çıkışı olduğunu belirtmişti. General Sisi yönetimindeki birimlerin bile resmi açıklamalarda 10 milyar dolar gibi bir rakamı telaffuz etmesi 65 milyar dolarlık çıkışın gerçek olması ihtimalini güçlendiriyor. Çıkan paranın kısmen uluslararası sermayeye, kısmen de Mısırlı iş adamlarına ait olduğu, sermayenin istikrarsızlıktan ve riskten kaçtığı belirtiliyor.

TÜM PROJELER ASKIDA

Geçtiğimiz mart ayında Şarmü'ş-Şeyh'de düzenlenen yatırım konferansı ile Kahire'nin 15 ila 20 milyar dolar arası büyüklükte yatırım sözü aldığı haberleri basında yer almıştı. 3 Temmuz 2013 darbesini destekleyen Körfez liderlerinin de katıldığı bu zirvede alınan proje kararlarının birçoğunun kadük kalacağı beklentisi hakim. Mursi'nin devrilmesi ile ülkeden çıkmak zorunda kalan iş adamı ve siyasetçiler “Projelerin hiç biri gerçekleşmedi. Kahire'ye yeni bir merkez yapılması gündemdeydi, Sisi paramız yok dedi. BAE'nin desteği ile 1 milyon adet konut inşa edilecekti ama olmadı. Şarmü'ş-Şeyh konferansı, sadece, ülke yatırım alıyor, imajı vermek için düzenlendi. Yatırımcı risk görmek istemiyor” ifadelerini kullandı.

KÖRFEZ SIKINTILI

Son bir yıl içerisinde 40 dolara kadar inen petrol fiyatları Suudi Arabistan, BAE gibi bölgedeki darbe yönetimlerine siyasi ve maddi destek veren Körfez ülkelerini de kısmen sıkıntıya sokmuşa benziyor. Özellikle BAE dün yaptığı açıklama ile petrol fiyatlarını arttırdı. Enerji odaklı ekonomi tasarruf kararı ile petrolde devlet sübvansiyonunu 13 yıldır ilk defa kesme kararı aldı.

'YENİ SUUDİ ARABİSTAN' DA DESTEĞİ KESEBİLİR

Mısırlı iş adamları Suudi Arabistan yönetiminin Sisi'ye verdikleri desteğin bölgede istikrar değil aksine istikrarsızlık yarattığını gördüğünü, bu nedenle Mısır'a yönelik politikalarının da değiştiğini belirtti. Özellikle yeni göreve gelen Kral Selman'ın ülkenin iç ve dış politika alanında yapmaya çalıştığı değişimin de etkisinin büyük olması bekleniyor. Petrol fiyatlarının Suudi Arabistan'ı da vurduğu göz önüne alınırsa, Mısır cuntasına olan finansal desteğin de yürümeyeceği kaçınılmaz. 3 Temmuz darbesinden hemen sonraki 1,5 yıl içinde Körfez ülkelerinden 50 milyar dolar büyüklüğünde nakit ve petrol/doğalgaz desteği alan, ancak ülke için pek bir şey yapmayan Mısır hükümetinden ümit kesilmişe benziyor.