ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde, Türkiye'nin ilk sera atıklarından biyokütle enerji santrali yatırımının inşasına başlandı. 35 milyon liralık dev proje tamamlandığında, yıllık 80 milyon kwh elektrik enerjisi üretilecek.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından koordine edilen, Kumluca'da sera atıklarından biyokütle enerji santralinin yıl sonunda tamamlanarak üretime geçmesi planlanıyor. Geçen hafta inşaatına başlanan ve 35 milyon Euro maliyetle Türkiye'nin ilk sera atıklarından biyokütle enerji santrali yatırımı olan tesis, çevreci özellikleriyle dikkat çekiyor. Projeyi Antalyalı Sevindik Grup iştiraki olan T-Energy firması gerçekleştiriyor.
BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, ilk sera atıklarından biyokütle enerji santrali yatırımında inşaat aşamasına geçilmesinin memnuniyet verici olduğunu, tesisin 10 MW kapasite ile kurulacağını söyledi. BAKA olarak Haziran 2011'den beri bu yatırımı takip ve koordine ettiklerini belirten Tuncay Engin, şimdiye kadar projeyle ilgili kurum ve kuruluşlarla 100'ün üzerinde toplantı yaptıklarını, pürüzlerin giderilmesine katkı sağladıklarını ifade etti.
YILLIK 80 MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Sevindik Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Ünal Sevindik de proje tamamlandığında yıllık 80 milyon kwh elektrik üretileceğini açıkladı. Bu yatırımla sera atıklarından yayılan ve çevre için büyük tehdit oluşturan karbon, azot, fosfor gibi gazların çevreci bir yöntemle bertaraf edileceğini anlatan Sevindik, "Sera atıklarının yaymış olduğu kötü kokular da giderilmiş olacak. Ayrıca kurulacak 10 MW'lık tesisimizde, ülke ekonomisi cari açığını büyüten önemli kalemlerden enerji maliyetlerinin azaltılmasına katkı sağlanacak" dedi.
BİYOGAZDAN BİYOKÜTLE YAKITLI SİSTEME
Başta biyogaz sistemi ile çalışacak 5 MW'lık bir santral kurulmasının öngörüldüğünü belirten Ekrem Ünal Sevindik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sera atıklarından elde edilecek elektrik enerjisi verimini yükselten biyokütle yakıtlı sisteme geçme kararımızla birlikte, tesisin kapasitesi 10 MW'a yükselecek."
Bu kararı vermeden önce en iyi uygulama örneklerinin olduğu İspanya, Hollanda, Almanya ve ABD gibi ülkelere gidip oralardaki tesisleri yerinde incelediklerini dile getiren Sevindik, bu girişimin Türkiye'de öncü olması dileğini ifade etti.
Sevindik Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sevindik, "Tesisimizde sera atıklarının yanı sıra diğer bitkisel atıklar da değerlendirilebilecek. Projede arazi alım işlemlerini tamamladık, yatırımın finansmanı için gerekli imzalar da atıldı. Şu an içinde sera atıklarının işleneceği, yüksekliği 38 metre olan dev bir reaktör siparişi verdik. Bu reaktör yaklaşık 10 katlı bir apartman yüksekliğinde olacak" şeklinde konuştu.