TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Soma'daki maden ocağında ölen işçilerin çoğunun tarımdan ayrılan çiftçiler olduğunu belirterek mesleki eğitimleri olmadığı için madenlerde, inşaatlarda düz işçi olarak düşük ücretlerle çalıştıklarını söyledi.
Şemsi Bayraktar, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında, Türkiye'de tarımda istihdam edilen sayısının hızla azaldığını ifade etti. Bayraktar, 1996'da tarımda 9 milyon 259 bin kişinin istihdam edildiğini, 2013'te ise 6 milyon 15 bine indiğini öne sürdü. Bayraktar, kuraklık, don ve dolu afetleri yüzünden sıkıntılı ve mağdur olan çiftçilerin daha fazla göç yaşamamak durumunda kalacağını söyledi. Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine yardım kampanyası başlattıklarını da belirten Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, çiftçilerin ve çiftçi çocuklarının çiftçilik dışında bir mesleklerinin olmadığına idkkat çekerek, şunları söyledi:
"Bir meslek formasyonu kazandırılmalı. Önümüzdeki süreçte milyonlar tarımdan ayrılacak, maden ve inşaatlarda düz işçi olarak çalışacak. Bu işyerlerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı standardları iyileştirilemezse büyük ölümler kaçınılmaz olacaktır. Bu kaza hiç unutulmamalı, bir milat kabul edilmeli. Yanlışlar tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Benzer bir faciayı 17 Ağustos 1999 yılında Marmara Depremi'nde yaşadık. Deprem sonrası alınan radikal düzenlemeler, maden sektörümüz için de yapılmalıdır" dedi. Bayraktar, Türkiye'de, tarımda milyonlarca gizli işsizlik olduğunu, bunun hem tarımda gelir seviyesini düşürdüğünü, hem de verimsizliğe neden olduğunu belirtti.
Bayraktar, Soma'daki madende çalışanların Manisa'nın, Balıkesir'in, İzmir'in sulu tarım yapılmayan köylerinden geldiğini, kuruda hububat tarımı yapan bu çiftçilerin yeterli geliri elde edemediğini belirtti. Bayraktar, "Küçük ve verimsiz işletmeler yüzünden tarımda geçimini sağlayamayan çiftçiler, ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için maden ocaklarında, inşaatlarda düz işçi olarak çalışıyor. Kırsalda yoksulluk şehirlerden çok daha fazla. Kırsal, ülke milli gelir ortalamasının üçte biriyle yaşıyor. İstihdamda yüzde 23.6 pay alan tarım, cari fiyatlarla ülke gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 7.4'ünü karşılıyor. Maden işletmeleri de tarımdan gelen ucuz işgücünü tercih ediyor. Yıllar itibarıyla baktığımızda tarım sektörünün istihdamdaki payının da azaldığını görüyoruz" dedi.
2011 yılında 6 milyon 143 bin olan tarımdaki istihdamın 128 bin azalmayla 2013 yılında 6 milyon 15 bine indiğini belirten Bayraktar, "Bu yıl kuraklık, don ve dolu afetleri yüzünden sıkıntılı ve mağdur olan çiftçilerimizde daha fazla göç yaşanmasını bekliyoruz. Öyle görünüyor ki bu yıl mağdur olan çiftçilerimizin her yıl olduğundan daha fazlası tarımı bırakacak. Yıllar itibarıyla hem tarımdaki istihdam hem de kırsaldaki nüfus azalmıştır. Tarım sektöründen diğer sektörlere istihdam kayması ve göç, Türkiye için kaçınılmaz bir süreçtir. Önümüzdeki süreçte milyonlar tarımdan ayrılacak. Tarımdan ayrılanlar, mesleki eğitimleri olmadığı için kalifiye işçi değildirler. Madenlerde, inşaatlarda düz işçi olarak, düşük ücretlerle çalışıyorlar. Bu işyerlerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı standardları iyileştirilemezse büyük ölümler kaçınılmaz olacaktır. Son felakette de ölenlerin çoğu tarımdan ayrılan çiftçilerimiz. Bu çiftçilerimizin kalifiye eleman olması, hem kendilerine hem de ülke ekonomisine çok fayda sağlar" dedi.
Çiftçilerin ve çiftçi çocuklarının çiftçilik dışında bir mesleklerinin olmadığını öne süren Bayraktar, "Bir meslek formasyonu kazandırılmalı. Tarım dışında çalışacakları zaman, düz eleman değil, kalifiye eleman olmalılar.
Bu alanlarda daha fazla insanımızın ölmesini istemiyoruz. Bu kaza hiç unutulmamalı, bir milat kabul edilmeli. Yanlışlar tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

(AY/AK) (FOTOĞRAFLI)