İSTANBUL, 25 Ağustos () - Türkiye'de sektörel güven endeksleri Ağustos ayında yükselmekle birlikte, hizmet ve inşaatta "kötümserlik" sınırını aşamadı. Sektörlerde gelecekte işlerin artacağını bekleyen yönetici sayısı ise azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu "Sektörel Güven Endeksleri" Ağustos verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1.4 artarak, Temmuz'daki 97.2 düzeyinden, 98.6 değerine yükseldi.

Hizmet sektörü güven endeksindeki artış; son üç aylık dönemdeki iş durumunun iyileştiğini ve son üç aylık dönemdeki hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

HİZMETTE GELECEK İLE İLGİLİ BEKLENTİ KÖTÜMSER

Buna karşılık, gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi yüzde 2.8 ve hizmetlere olan talep endeksi yüzde 3.1 artarken, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 1.2 azaldı.

PERAKENDEDE SATIŞLARDA ARTIŞ BEKLEYEN AZALDI

Aynı verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0.5 arttı. Temmuz ayında 103.4 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, Ağustos ayında 103.8 değerine yükseldi.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış; son üç aylık dönemdeki iş hacmi-satışların arttığını ve mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Perakende sektöründe de, hezmette olduğu gibi gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 1.5 ve mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 1.9 artarken, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 1.8 azaldı.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BEKLENTİLER OLUMLU

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 3.0 artarak, Teemmuz'daki 79.2 düzeyinden 81.6'ya yükseldi.

İnşaat sektörü güven endeksindeki artış; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısının artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 2.7 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 3.3 arttı.

100 DEĞERİNİN ALTI KÖTÜMSERLİĞİ GÖSTERİYOR

Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini göstermektedir. Sektörel güven endeksleri, Ocak 2014 tarihinden itibaren mevsim etkilerinden arındırılarak da yayımlanmaktadır.