İSTANBUL, 12 Haziran () - İNŞAAT sektöründe satışlardaki yavaşmalamaya bağlı olarak stoklar artarken, yeni inşaatlar için alınan ruhsatlarda artış devam ediyor. Yılın ilk dört ayında satışların yüzde 7.7 düşmesine karşılık, yeni ruhsat alınan inşaat alanı yüzde 90'lık patlama yaptı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yılda dört kez düzenlenen "Ekonomi Toplantısı"nın ikincisi gerçekleştirildi.

İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, "Siyasi İklim ve Ekonomik Gelişmeler" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, 2014’ün ilk çeyrek döneminde ekonomi yüzde 4.3 büyürken, inşaat sektörünün 5.2 ve inşaat malzemeleri sektörü sanayi üretiminin yüzde 6 büyümesini, inşaat sektöründeki büyümenin, yılın ikinci yarısında da süreceği yönünde önemli bir veri olduğuna işaret etti ve ekledi:

"2014 yılına ilişkin bu olumlu verilerin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra da pozitif yönde artarak devam etmesi ve ülkemizin sürdürülebilir bir eksende ekonomik istikrarının sağlanması, iş dünyası olarak bizlerin en önemli beklentisidir."

İNŞAAT MALZEMELERİ İTHALATI GERİLEDİ

Ekonomi Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel de konuşmasında, ilk çeyrekte yüzde 6.0 büyüyen inşaat malzemeleri sanayiinde üretimi en fazla büyüyen alt sektörlerin, yüzde 60 ile duvar kağıdı, yüzde 29 ile metalden kapı ve pencere, yüzde 23 ile boya, vernik ve kaplayıcı maddeler, yüzde 20 ile elektrikli aydınlatma ekipmanları olduğuna işaret etti.

İnşaat malzemeleri ihracatının ilk çeyrekte 7.2 milyar dolara ulaştığına işaret eden Gürlesel, "İnşaat malzemeleri ithalatı, yüzde 5.6 azalışla 3 milyar dolara düştü. Öte yandan, AB ve Euro bölgesinde inşaat sektöründe üç yıl süren küçülmeden sonra 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 8.4 büyümesi, inşaat malzemeleri pazarının büyümesini desteklemesi açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor" diye ekledi.

YENİ İNŞAAT RUHSATLARINDA PATLAMA

Dr. Can Gürlesel’in verdiği bilgiye göre, 2013 yılı ilk çeyreğinde 33.2 milyon metrekarelik bir alan için yapı ruhsatı alınırken, 2014 ilk çeyreğinde yüzde 90 artışla 63 milyon metrekareye sıçradı.

Bunun içinde konut ruhsatlarının payı 2013’te 23.9 milyon metrekare iken, 2014’te 44.7 milyon metrekareye yükseldi. Otel, ofis, ticaret merkezleri için 9.3 milyon metrekarelik, sanayi-lojistik binaları için de 18.4 milyon metrekarelik ruhsat alındı.

Gürselel, Ocak-Nisan döneminde konut satışlarında yüzde 7.7 gerileme olduğuna da işaret ederek, Ocak-Nisan döneminde 369 bin adet olan konut satışının bu yılın aynı döneminde yüzde 7.0 gerileme ile 341 bin adete indiğini vurguladı.

Bununla birlikte, yabancılara konut satışı, bir önceki yılın Ocak-Nisan dönemine göre 2014’te yüzde 47.9 artarak, 5 bin 194 adete yükseldi.