Vehbi SARIHAN/SARIGÖL(Manisa), ()- MANİSA'nın Sarıgöl İlçesi'ndeki Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, 2014 yılı çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarındaki verimin geçen yıllara oranla çok fazla olduğunu, bu yıl için 400 bin ton yaş üzüm rekoltesi beklendiğini açıkladı.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinin kaliteli olduğunu belirtirken ilçe ve çevresinde 2014 yılı için 400 bin ton yaş üzüm rekoltesi beklendiğini vurguladı. Sarıgöl ve çevresinde 85 bin dekarlık alanda üzüm bağı bulunduğunu kaydeden Ülgen, şöyle dedi:
"Bu yıl hava şartlarının güzel gitmesi sonucu verimi ve kalitesi çok güzel. 2013 yılında mayıs ayında meydana gelen dolu nedeniyle üreticilerimiz çok zarar görmüştü. 2014 yılı üzümlerimizde hava şartları nedeniyle herhangi bir tehlike oluşmadı. Bu da üzümlerimizin kaliteli ve bol olmasını sağladı."
 Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, İlçe Gıda-Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin ve sözleşmeli ziraat mühendislerinin sıkı kontrolleriyle ilaç kalıntısı olmayan üzüm yetiştirildiğini söyleyerek Sarıgöl üzümlerini halkın gönül rahatlığı ile tüketebileceğini ifade etti. Ülgen, üzümlerin bağdan salkımların kesilene kadar denetimli olarak ilaçlandığını kaydetti.
ÜZÜM İHRACATINDA HAVA YOLUNUN ÖNEMİ
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, yaş üzüm ihracatında üzümlerin anında dünyanın her yerine taze olarak gönderilmesi için hava yolu ile kargolanmasını önerdi. Üzümü dünyanın her ülkesine ulaştırmanın tek yolunun hava yolu olduğunu vurgulayan Ülgen, şöyle konuştu:
"Manisa'nın Sarıgöl, Alaşehir ve Salihli ile Denizli'nin Buldan-Yenice Kent'te sofralık sultaniye üzümü bol miktarda yetiştiriliyor. Alaşehir'deki üzümlerimiz TIR ile yabancı ülkelere gönderiliyor. Oysa yaş üzümlerimiz kargo uçaklarıyla anında taze olarak zaman kaybetmeden gönderilen yere ulaşabilir. Bir kargo uçağı 50 ton yük alabiliyor. Hava yoluyla ulaşım sağlansa Araplara bile bol üzüm gönderebiliriz."
ÜZÜMLERİN YÜZDE 65'İ YAŞ İHRAÇ EDİLİYOR
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl Sultaniye üzümlerinin yüzde 65'inin başta Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini belirterek, kalan yüzde 35'inin ise şaraplık ve kurutmalık olarak değerlendirildiğini dile getirdi. Başkan Ülgen, 2014 yılı ürünlerinin hasadının da ağustos ayının ortalarında başlayacağını söyleyerek "Şimdiden üzüm salkımlarının taneleri büyümeye başladı. Kalite yönünden oldukça iyi durumdalar" dedi.

FOTOĞRAFLI