- CANLI hayvan ithalatında yüzde 15’lik gümrük vergisinin kaldıracağı söylentisi Şanlıurfa’da besicilerin tepkisine yol açtı. Şanlıurfa Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Çelik, bölgede canlı hayvan sıkıntısı bulunmadığını, ithalatın önünün açılmasının sektörde sıkıntıya yol açacağını söyledi.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Çelik, hayvan ithalatının önünün açılmasına yönelik girişimlerin küçük üreticileri olumsuz etkileyeceğini söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, canlı hayvan sıkıntısı bulunmadığını anlatan Çelik, "İthal hayvan alımına Şanlıurfalı besiciler olarak karşıyız. Şanlıurfa’da etin kilosu besicilerde 16 ile 17 lira arasında değişiyor. Kasaplarda ise bu rakam 22 ile 24 lira arasında değişiyor. Son günlerde ortaya atılan ithal hayvan alımı spekülasyonlar büyük firmaların işidir. Bazıları rant peşinde olduğu için ülkede et sıkıntısının yaşandığını açıklıyor" dedi.
Şanlıurfa'da 100 bin civarında küpeli büyükbaş hayvanın bulunduğunu ve bu yönde ihtiyacın söz konusu olmadığını da anlatan Çelik, canlı hayvan ithalatının serbest bırakılmasının küçük firmaların kapanmasına yol açabileceğini ifade etti.
Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Abbas Tumbul ise et fiyatlarının geçen yılki seviyelerde olduğunu ve yükselmediğini kaydederek, canlı hayvan ithalatına karşı olduklarını kaydetti.