(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 14 Ağustos () - Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi Haziran'da bir önceki aya göre yüzde 0.9 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Sanayi Ciro Endeksi verilerine göre, Haziran ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 0.9 arttı.

TÜİK verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi yıllık bazda ise yüzde 13.5 arttı. Haziran ayında yıllık bazda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde  7.1, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 13.7 arttı.

EN YÜKSEK CİRO ARTIŞI TÜTÜNDE

Haziran ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 9.7 ile tütün ürünleri üretiminde gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 7.1 ile motorlu kara taşıtları üretiminde ve yüzde 7.0 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması işleri izledi.

Haziran'da en yüksek düşüş de yüzde 21.3 ile "diğer" katögorisi altında izlenen üretimde gerçekleşirken, yüzde 5.0 ile diğer metalik olmayan mineral ürünler ve yüzde 0.8 ile deri ve ilgili ürünlerin üretimi ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.

2. ÇEYREKTE CİROLAR AZALDI

Haziran'daki yükselişe karşılık, sanayide cirolar ikinci çeyrekte, ilk çeyreğe göre yüzde 3.3 azaldı. İkinci çeyrekte cirolar, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 6.1 ve imalat sanayiinde yüzde 3.2 azaldı.

Sanayide cirolar, ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 15.6 yükseldi. İkinci çeyrekte, yıllık bazda cirolar madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 5.3, imalat sanayi sektöründe yüzde 15.9 arttı.