İSTANBUL, 8 Mayıs () - İç talebi kısmaya yönelik tedbirlerin etkisiyle sanayi üretimi Mart ayında, art arda ikinci kez azaldı, yıllık bazda ise yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre, Şubat'ta aylık bazda yüzde 0.1 gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Mart'ta da yüzde 0.4 azaldı.

Sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.3 azaldı. Buna karşılık, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise aynı kaldı.

Buna karşılık, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.2 arttı. Yıllık bazda sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4.3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 3.1 arttı.

OTOMOTİVDEKİ GERİLEME ENDEKSE YANSIDI

Otomotiv sektörü satışlarındaki gerileme, üretim endeksine de yansıdı. İmalat sanayi alt sektörleri arasında, Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 10.6 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti.

Bu düşüşü, yüzde 9.2 ile makine ve ekipmanlarının kurulumu ve onarımı, yüzde 8.5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünler izledi. Buna karşılık, Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış ise yüzde 1.9 ile dayanıklı tüketim malı üretiminde gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.4 arttı. 2014 yılı birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7.3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0.3 azaldı.

Yıllık bazda ise, 2014 yılı birinci çeyreğinde madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.0, imalat sanayi sektörü endeksi %yüzde 5.2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4.0 arttı.

(OSS)