SAMSUN'un 10 yıldır gündeminde olan, 2011 yılında mendirek ve liman inşaatı tamamlanan alanda, Samsunlu işadamı Hüseyin Atilla tersane yapımına başlandı. Atilla, 31.5 milyon liralık tersanenin tamamlanmasının ardından ilk etapta 700 kişinin istihdam edileceğini söyledi.
Samsun'da 2002'deki genel seçimlerde kentin gündemine gelen tersane için ilk somut adım 2007 yılında atıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 17 Ekim 2007'de Samsun Tekkeköy Mendirek ve Tersane Limanı inşaatının ihalesi yapıldı. 13 Mart 2008'de KDV hariç 22 milyon 497 bin 420 liradan ihale edilen mendirek ve liman inşaatına başlandı. Yapım işlemi 2011 yılında tamamlandı ve geçici kabulü gerçekleştirildi. Son olarak 2012'de Liman Başkanlığı'na da devri yapıldı. 
KRİZ NEDENİYLE 1 FİRMA VAZGEÇTİ, 2 FİRMA BEKLEMEDE
Yaklaşık bin dönümlük tersane alanındaki 4 parsel yatırımcılara verildi. Ancak dünyadaki ekonomik kriz tersane sektörünü durma noktasına getirdi. 4 firmadan birisi tersane yatırımından vazgeçti, ikisi ise hiçbir çalışma başlatmadı. Sadece Atilla Makine İnşaat şirketi 2011’de ilk çalışmalara başladığı tersane yatırımı inşaatına bu yıl hız verdi.
31.5 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Atilla Makine İnşaat şirketi sahibi Hüseyin Atilla, 31.5 milyon liralık tersane yatırımını gerçekleştirdiklerini söyledi. Atilla, "Ekonomik kriz, tersane sektörünü tüm dünyada çok olumsuz yönde etkiledi. Bu projeye başladığımızda tersanecilik çok iyi bir konumdaydı. Ancak daha sonra ekonomik krize girdi. Ancak krizin aşılmasıyla birlikte yeniden canlanma sürecine girildi" dedi.
700 KİŞİ İSTİHDAM EDİYECEK
Atilla, 137 bin metrekare inşaat alanının lojistik olarak kullanılan alanla birlikte tersanenin toplam alanının 200 bin metrekareye ulaştığını dile getirdi. Hüseyin Atilla, "Panel imalat atölyesi, ön imalat atölyesi, kesim atölyesi, depo blok imalat bölümlerinin inşaatını sürdürüyoruz. Şuan fiziki gerçekleşmemiz yüzde 60'a ulaştı. Hedefimiz bunu yıl sonu itibariyle yüzde 75’e ulaştırmak. Kapladığı alan bakımından Karadeniz Bölgesi'nin en büyük tersanesini yapıyoruz. Aynı anda iki gemi yapabilecek kapasitede, 60 bin tona kadar gemi üretimi yapabileceğiz. 79 bin 800 metrekare alanın altyapısını tamamladık. Şuanda 68 kişi ile montaj ve çelik imalatlarına devam ediyoruz. 2014’te inşaat çalışmaları tamamlamayı ve faaliyete geçmeyi hedefliyoruz. Proje bittiğinde burada ilk etapta 700 kişi istihdam edilecek" diye konuştu.
SEKTÖRLE İLGİLİ ÜMİTLERİMİZ YIKILMADI
Sektörle ilgili ümitlerinin yıkılmadığını dile getiren Hüseyin Atilla, "Krizin etkileri tamamen ortadan kalktığında sipariş almaya hazır halde olacağız. Tersanelerin önü açıldığı zaman çok ciddi bir istihdam sağlayacağız. Samsun’a ve bölgeye de büyük bir katkımız, katma değerimiz olacak. Başarılı olacağımıza inanıyoruz" dedi. Atilla, firmasının Türkiye’deki biten ve devam eden yatırımlarının yanında Nijerya, Fas, Azerbaycan ve Libya’da projeler gerçekleştirdiğini ve yeni girişimlerde bulunduğunu de sözlerine ekledi.
DEVLET ALTYAPI İNŞAATLARINI TAMAMLADI
Tersane mendirek ve limanı işi 22 milyon 497 bin 420 liradan ihale edildiği, 2011 yılı birim fiyatı ve KDV ile 39 milyon 210 bin lira toplam maliyetle yapıldığı belirtildi. Öte yandan ana mendireğin bin 827 metre uzunluğunda olduğu, 200 metrelik bir de tali mendirek yapıldığı, 10 metre derinliğinde rıhtım oluşturulduğu belirtildi. Kamu tarafından yapılan bu inşaatlarda 3 milyon 650 bin ton taş, 95 bin metreküp beton kullanıldı ve 450 bin metrekarelik korunan su alanı da oluşturuldu.