SAKARYA'nın Geyve İlçesi'nde işadamı Erol Akyel, Sakarya'dan Avrupa'ya ihraç edilen, Geyve ayvasının patentini almak için harekete geçti. İşadamı Akyel bölgede yetiştirilen ayvaların yurtdışına 'Antalya ayvası' olarak ihraç edildiğini belirterek, "Hedefimiz Geyve ayvasının patentini alarak, istismarcı tüccarlara karşı koruma altına alacağız" dedi.
Sakaryalı işadamı Erol Akyel Geyve yöresinden toplanan ayvaların Sakarya'dan yurt dışına ihraç edildiğini ancak, karşılarına 'Antalya ayvası' adı altında Sakarya'dan alınan ayvaların rakip olarak çıktığını söyledi. Geyve ayvasının patentini almak istediklerini söyleyen Akyel konuşmasına şöyle devam etti: 
"Antalya ve diğer yörelerden TIR ile Ayva alan tüccarlar, kasaların üzerinde Geyve’ye ait hiçbir işaret olmadığı için Antalya ve yöresi ürünüdür deyip istedikleri markayı vuruyorlardı. Dolayısıyla başka yöreler Geyve’de en kaliteli ve lezzetli ayvaların yetiştiğini bilmiyorlardı. Kendileriyle görüştüğümüz tüccarlar 'Geyve’de ayva yetişmez' diye konuşuyordu. Bizde kendilerini Geyve’ye davet ederek ne kadar ayva istediklerini sorduk. Gelip ayva bahçelerini görünce hayretler içinde kaldılar. Geyve ayvasının patentini alarak, istismar eden tüccarlara karşı koruma altına alacağız."
Geyve ayvasının Geyve halkının ortak değeri olduğunu söyleyen Akyel konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geyve Ayvası' patentinin kullanılması ve bölgede üretim yapan çiftçimizin haklarını korumak ve değerlendirmek için bir komisyon oluşturacağız. Bu oluşturulacak bağımsız komisyon, yörede yetişen ayvanın üretimi, kontrolü, takibi ve patentli olduğunu belirten sertifikasını vermekle yükümlü olacak. Altın sarısı Geyve ayvası, bu patent çalışmasıyla Geyve'nin altın değerini alacaktır. Geyve ayvası Geyve halkının ortak değeridir."
AVRUPA'YA İHRAÇ EDİLİYOR
Sakarya'nın Geyve İlçesi'nde yetiştirilen ayvalar Almanya üzerinden Avrupa ülkeleri Fransa, Belçika Hollanda gibi avrupa ülkelerine  ihraç ediliyor. Geyveli ayva tüccarı Akyel, şöyle konuştu:
"Avrupa’ya Geyve ayvası diye patentli olarak yolluyoruz. Gönderilen ayvanın Geyve ayvası olduğunu piyasa biliyor. Çünkü paketlerin üzerine vurduğumuz damgalarda bunu gösteriyor. Parti numarasının ilk 2 rakamı Sakarya- Geyve son rakamı ise, kaçıncı parti mal gönderildiğini ifade ediyor. Türkiye’nin diğer şehirlerinden İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerinde de Geyve ayvası olarak satılıyor. Avrupa’ya göndereceğimiz ayvada hedefimiz 10 TIR. Bir TIR’a 26 palet ayva yükleniyor. Her paletteki ayvanın ağırlığı 700-750 kilo arası geliyor. Şimdiye kadar 3 TIR gönderdik." 
Ayvalar büyüklüklerine göre numaralandırılıp kasalara doldurulduktan sonra paketlenip palet üzerine konuluyor.