Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, damızlık saanen keçisi ihracatına ilk kez İzmir’den başlanacağını belirterek, "Sütçü bir keçi ırkı. Bir laktozda bir tona yakın süt veriyor. Keçi sütü giderek talebi artan bir ürün. Gıda sanayinde çok kullanılıyor. Türkiye’de yetiştiriyoruz damızlık olarak bunları ihraç noktasına geldik" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret ederken bakanlık olarak kente verdikleri tarım ve hayvancılık desteklerini anlattı. Bakan Eker, İzmir’de 46 bin kayıtlı çiftçiye 1.7 milyar lira karşılıksız nakdi hibe destek ödemesinde bulunduklarını, bunun yaklaşık yarısının hayvancılıkla ilgili destek olduğunu ifade etti.
Bakan Eker, Türkiye’nin kendi yetiştirdiği damızlık düve ihracatını İzmir’de başlattığını hatırlatarak, bu kez yine ilk kez yapılacak damızlık saanen keçi ihracatı için kente geldiğini söyledi. Eker, "Damızlık saanen keçisi ihracatı başlıyor. Sütçü bir keçi ırkı. Bir laktozda bir tona yakın süt veriyor. Keçi sütü giderek talebi artan bir ürün. Gıda sanayinde çok kullanılıyor. Türkiye’de yetiştiriyoruz damızlık olarak bunları ihraç noktasına geldik. Türkiye 1960 yılından beri bunları ithal ediyordu şimdi ihracata başladı" dedi.
40 TESİSİN AÇILIŞINI YAPACAK
Bakan Eker, kırsal kalkınma için önemli olan 40 tesisin açılışını yapacağını belirterek, "Bunlar süt işleme, et işleme meyve sebze işlemeyle ilgili gerek modern muhafaza silolarıyla ilgili bakanlığın yüzde 50 hibe destek ödeyerek yaptırdığı 40 tesisin açılışını yapıyoruz. 22 milyon lira toplam yatırım tutarı. Yarısını hibe olarak ödedik. Bu açılışı da yapacağız" dedi.
İZMİR’DE 800 MAKİNE EKİPMAN PROJESİNE YÜZDE 50 DESTEK
Bakan Eker, İzmir’de 800 makine ekipman projesine yüzde 50 hibe destek verdiklerini dile getirerek, ülke genelinde bu yıl tarım desteklerinin 9.7 milyar lira olacağını Ocak- Şubat aylarında 2.5 milyar lira ödeme yapıldığını, Mart ayında 1 milyar 230 milyon lira ödeneceğini anlattı. Bakan Eker, "Mart ayı itibariyle yılık destekleme tutarımızın yüzde 40’ını ödemiş olacağız. 3.8 milyar liraya tekabül ediyor. Bu para da ödenmiş oldu. Hedeflediğimiz ödeme takvimi ay ay çiftçiye yansıyor" dedi.
'KUSURA BAKMA KARDEŞİM'
İzmir Valisi Mustafa Toprak, ziyaret sırasında bir basın mensubunun Berkin Elvan’ın eylemlerine katılan öğrenci ve öğretmenlerin tespit edilmesi için talimat verildiği yönündeki sorusunu tamamlamasına izin vermeden, "Kusura bakma kardeşim. Bakanımız burada" diyerek sözünü kesti. Bakan Eker de "Tarımla ilgili varsa sorunuz sorun" dedi.

ED(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)