Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin’in Silifke ilçesinde, çilek ve domates ihracatı başladı.

Silifke’ye bağlı belde ve köylerde yetiştirilen açıktaki çileğin hasadı başlarken, örtü altında da hasadı devam eden domatesler Atayurt Hali'ne getirilip buradan Rusya’ya ihraç edilmeye başladı.

Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer yaptığı açıklamada, çilek ve domates ihracatının başladığını, şu anda Rusya’ya ihraç edildiğini, iç piyasada ise Ankara, İstanbul, Erzurum başta olmak üzere talebe göre yurdun değişik yerlerine gönderildiğini belirtti.

Çileğin şu anda iç piyasa için üreticilerden kilosunun 1,30 liraya, ihracat için ise 1,80 liraya alındığını, domatesin ise iç piyasa için 1,45 liradan, ihracat için 1,60 liraya alındığını vurgulayan Türer, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin dönüm çilek hasadının yapılacağını, bunun da en az 20 bin tonunun ihraç edileceğini söyledi.

Silifke'nin son yıllarda en yoğun çilek üretim merkezlerinden biri olduğunu, bu sezon hasadın başlamasıyla birlikte ihracatın da başlamasının sevindirici olduğunu anlatan Türer, geçen yıl çileğin ortalama fiyatının 1 ila 1,20 TL arasında olduğunu, fiyatların bu yıl ise aşağı düşmeyip daha fazla olması beklentisi içerisinde olduklarını kaydetti.

Hasat sezonunun Temmuz ayı sonuna kadar süreceğine dikkat çeken Türer, herkesin gönül rahatlığıyla Silifke çileğini yiyebileceğini ifade ederek, "Silifke çileği tüm dünyada tanınır hale geldi. Böylelikle yoğurdu ile tanınan Silifke artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar" dedi.

İlçede 14 bin 500 dönümlük bir alanda 175 bin ton domates üretimi yapıldığını aktaran Ali Türer, bu üretimin 4 bin dönümlük kısmının seralarda gerçekleştiğini, üretilen domatesin 58 bin tonunun başta Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak, ve Bulgaristan'a ihraç edileceğini anlattı. Türer, kalan kısmının ise Ankara, İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafına gönderildiğini söyledi.