İSTANBUL () - UKRAYNA'daki çatışmalar ve Rusya ile yaşanan gerginliklere rağmen, Şubat ayında bu ülkelerden gelen turist sayısı yükseldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Turizm İstatistiklerine göre 2014 Şubat ayında Türkiye'ye gelen turistler yüzde 6.6 artışla 1.3 milyon kişiye çıktı. Böylece, yılın ilk ayında giriş yapan turistler de yüzde 5.3 artışla 2.5 milyona çıktı.

Açıklanan istatistikleri değerlendiren Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Rusya ve Ukrayna'dan gelen turist sayısında beklentilerin aksine artış yaşandığını ve genel olarak turist girişlerinin öngörülerine paralel düzeyde gerçekleştiğini belirtti. Bayındır, İsrail ve Suudi Arabistan pazarlarının ümit verdiğini belirtti.

Başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere; Almanya, Japonya ve Brezilya gibi destinasyonlarda ilk iki ay itibari ile kaydedilen düşüşün iyi analiz edilmesi gerektiğini belirten Bayındır, bu bölgelerde bir an önce önlem alınması gerektiği vurguladı ve ve tanıtımlara ağırlık verilmesini istedi.

Turizmde sürdürülebilirlik ve tesislerin verimli kullanımının önemli olduğunun altını çizen Bayındır, bu amaçla turizmde kapasite artışının gelen turist sayısı ile doğru orantılı olarak artırılması gerektiğini belirtti. Bayındır, artış oranının aylık olarak en az yüzde 15 düzeyinde olmasının, yeni açılan tesislerle birlikte bir önceki yıldaki doluluk oranlarının ancak yakalanabileceğini söyledi. 

(OSS)