RUSYA Federasyonu, merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Uluslararası Karayolu Nakliyeciler Birliği'nin kefil kuruluş olduğu uluslararası TIR sisteminden çıktığını duyurdu. Tüm dünyadan tepki çeken uygulama, yıllık 2.5 milyar dolarlık ihracatını karayoluyla yapan Türk ihracatçısını şaşkına çevirdi.
Uluslararası karayolu taşımacılığında merkezi Cenevre'de bulunan International Road Transporters Union (IRU- Uluslararası Karayolu Nakliyeciler Birliği), kefil kuruluş olarak yönettiği TIR sisteminden Rusya Federasyonu'nun ayrıldığını duyurdu.
Türkiye'deki Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Rusya'nın kararına tepki gösterdi. Rusya'da Merkezi Gümrük İdaresi'ne bağlı gümrük bölgelerinin Bryansk, Belgorod, Kursk, Vladimir, Varonezh, Ivanovo, Kaluga, Lipetsk, Moskova, Smolensk, Tver, Tula ve Jaroslav gümrükleri olduğunu belirten UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, bu gece saat 00.00'dan sonra tüm ülke araçlarınca Rusya'ya gerçekleşen taşımalarda TIR karnesi kullanabilecek bir sınır kapısı kalmayacağını söyledi.
RUSYA'DAN SİGORTA YAPTIRACAK
UND İcra Kurulu Başkanı Şener, şöyle devam etti:
"Uluslararası taşımacılıkta ülkeler bir sigorta kapsamında hareket eder ve buna TIR sistemi denir. Buna göre her ülkede kefil kuruluşlar var, Türkiye'de TOBB, Rusya'da ASMAP belli bir ücret karşılığında TIR karnesinin satışını yapar ve Cenevre'de bu fon uluslararası olarak yönetilir. Rusya, 'riskler çok fazla olduğu için TIR sistemini tanımayacağız. Bundan sonra mal getirecek olanlar mallarına sigorta olarak kendi ülkelerinden aldıkları karneleri kullanamaz. Ayrıca Rusya'dan bir sigorta yaptırmak zorundadır' kararı getirdi."
YILDA 2.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Türkiye'den Rusya'ya 2012'de 2.5 milyar dolarlık ihracat ürünü 30 bin TIR ile taşındı. Bu TIR'ların 11 bini Türk firmalarının, diğerleri de Rusya'nın yeterli sayıda geçiş belgesi vermemesinden dolayı Moldova, Ukrayna, Rusya ve Bulgaristan TIR'ları ile yapıldı. Bu sorunla uğraşan ihracatçılar, Rusya'nın TIR sisteminden çıkma kararıyla ikinci şok yaşadı. Rusya'nın tüm gümrük kapılarında eylem yapılabileceğini belirten ihracatçılar, bu kararın Rusya'ya yapılan ihracatın durması anlamına geleceğini, Türk makamlarının Rus gümrük yetkilileriyle görüşmesi gerektiğini kaydetti.

MÇ(SU/SS)