MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde yürütülen Romanov Koyunları Melezleme Çalışması Projesi kapsamında kurulan çiftlikte yetiştirilen Romanov Koyunu sayısı 400'e ulaştı. Hayvan yetiştiricisi Nihat Coşkun, et verimi çok yüksek bir cins olan Romanov Koyunu'nun Mersin'in yüzünü güldüreceğini söyledi.
İlçeye bağlı Gücüş Köyü'nde 2 yıldır yürütülen proje kapsamında kurulan Mersin'in ilk Romanov Koyunu çiftliğinde elde edilen sonuçlar üreticileri memnun etti. Nihat Coşkun, Romanya'dan getirtilen 50 Romanov Koyunu'nun sayısının 2 yılda 400'e ulaştığını belirterek, "Yeni yıla girerken 3 tane koyunumuz da üçüz doğum yaptı. Böylelikle yeni yıla da bereketli girdik. Romanov koyunu gelecek yıllarda Mersin'in güldüren yüzü olacak kanısındayım" dedi.
'KUZULARIN HAYATTA KALMA ORANI YÜKSEK'
Veteriner Hekim Arif Aksoy ise Romanov Koyunu Çiftliği'nin örnek bir çiftlik olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Romanov Koyunları, Türkiye'ye getirilmesi çok zor ve sıkıntılı olan aynı zamanda dünyada bulunması sıkıntılıdır. Romanov Koyunu melez ve üstün verimli bir ırktır, anavatanı Rusya'dır. 5 aylıkken çiftleşme dönemi başlar. Bu da sezon harici zamanlarda kuzu üretebilmeyi sağlar. Yılda 2 kez kuzulama dönemi olur ve bir seferde 2-5 kuzu verir. Bu verim yerli ırklarımıza göre çok yüksektir. Damızlık olarak da kullanılabilirler. Kuzularının hayatta kalma oranı da yüksektir. Romanov koyunları çok kısa sürede kilo alarak et verimini arttırır. 4 ayda canlı ağırlığı 55 kilogramı bulur. Et verimi çok yüksek olan bir cins olma özelliğinden kurbanlık için de çok uygun bir cinstir. Mersin'de ilk defa Erdemli'de yetiştirilen Romanov Koyunları'nın kısa süre de il geneline yayılacağını düşünüyoruz. Ölüm oranları az, kısa süreli üreme ve et verimi yüksek olan Romanov Koyunu hayvancılığın bitme noktasına gelindiği bu günlerde hayvan yetiştiricilerinin umudu oldu."
ROMANOV KOYUN
Romanov koyunun en önemli özelliği olan yüksek döl verimi ve üstün analık kabiliyeti ile birçok ülkede melezleme çalışmalarında kullanılmaktadır. Yüksek döl verimine sahip bu ırk, koyun ırkları içerisinde 3- 4 aylık yaş gibi en erken cinsi olgunluğa ulaşan özelliği ile dikkati çekmektedir. Bununla birlikte mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi, üçüz dördüz yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır. Kuzu makinesi olarak dünya literatürüne geçen Romanov ırkını diğer prolifik (doğurgan) koyun ırkları ayıran ve avantajlı kılan özelliklerinden birisi de, kuzlarında yaşama gücünün yüksek olmasıdır. 6-7 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kilogramdır. 100 günlük laktasyonda 150 kg, rekortmen hayvanlardan 200-250 kg civarında süt alınabilmektedir. Sütteki yağ oranı %7,5 olup folik asit miktarı bakımından koyun ırkları içinde en yüksek değere sahiptir. Yılda 2 doğum veya iki yılda 3 doğum özelliğine sahip Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat civarında olup diğer tüm koyun ırklarından daha uzundur.