İSTANBUL, 25 Temmuz () - Reel kesim güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre 1.7 puan azalarak 109 düzeyine geriledi.

Merkez Bankası verilerine göre mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de bir önceki aya göre 0.8 puan azalarak 106.4 seviyesinde gerçekleşti.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stokunun ulaştığı düzeyin endeksi artış yönünde etkilediği belirtilerek şöyle denildi:

"Gelecek üç aydaki üretim miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. Son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmelerin ise bir önceki ayın seviyesini koruduğu gözlenmiştir."

Endeksin 100 değerinden büyük olması ekonomik faaliyetlerde iyimserliği, 100'den küçük olması da kötümserliği yansıtıyor. Reel kesim güven endeksi, küresel finansal kriz sürecinde 50'li düzeylere kadar indikten sonra, 2010 başında 100 düzeyini aştı. Endeks 2011 ve 2012 Aralık aylarında 100 sınırının altına indikten sonra, sürekli 100 düzeyinin üzerinde değerler aldı.