Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 8 Temmuz () - Ramazan'ın gelişi bir çok gıda ürününde olduğu gibi kırmızı ette de fiyatları yukarı çekti. Ramazan ayının başında karkas et fiyatında kilo başına gelen 1-2 liralık zam geldi. Böylece toptan fiyattaki zam öncesinde kilosu 28 lira olan kıyma 30, kilosu 29 lira olan kuşbaşı et ise 32 lira oldu.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Tunç, Ramazan öncesinde yaptığı açıklamada, "her yıl art niyetli insanların" et fiyatlarını gündeme getirerek artış olması yönünde çaba sarf ettiklerini ancak buna müsaade etmeyeceklerini söylemişti. Tunç'un bu uyarılarına sektördeki başka sivil toplum kuruluşları da katılmıştı.

Ancak Ramazan ayının gelişiyle bir çok gıda ürününde olduğu gibi kırmızı et fiyatları zam yarışına katıldı. Ramazan ayı başladıktan sonra karkas et fiyatına İstanbul'da kilo başına gelen 1-2 liralık zam geldi.

Zam öncesinde kilosu 28 lira olan kıyma 29-30 lireye, kilosu 29 lira olan kuşbaşı et ise 30 lira sınırını da aşarak, 31-32 liraya yükseldi. Kilosu 40 lira olan dana bonfilenin fiyatı 45 liraya, kilosu 29 lira olan tranjın fiyatı 33 liraya ve kilosu 37 lira olan antrikotun fiyatı da 39 liraya çıktı.

BEYAZ ET
Ramazan zamları beyaz et fiyatlarında ise Irak'ta ki gelişmeler nedeniyle çok etkili olmadı. Irak'ta yaşanan IŞİD terörü nedeniyle üretimlerinin yüzde 50'sini bu pazara ihraç eden üreticiler bölgeye mal göndermekte zorlanıyor ve yoğun sipariş iptalleri yaşıyor. Bu gelişmelere bağlı olarak depoları dolmaya başlayan üreticiler, ihraç edemedikleri ürünü iç piyasa sürmeye hazırlanıyor.

Bu durum da, her yıl yaz aylarında mangalcıların yoğun talepleriyle yükselen beyaz et fiyatlarını bu kez aşağıda tutuyor. Buna göre, Ramazan'dan önce beyaz et fiyatları; göğüs 6.75-7.50 lira, kanat 9.50-12.50 lira, but 6.50-7 liraydı. Beyaz et fiyatları bu günlerde ise halen aynı seviyelerde seyrediyor.

KARKAS ET
Karkas et fiyatlarına Haziran ayının sonunda 1-2 lira zam yapıldı. Türkiye'de Ramazan öncesinde ortalama 18.50 olan karkas et fiyatları, Ramazan'da 20.50 lira oldu. Zam dana etinde İstanbul'da 1.25 lira, Erzurum'da 1.16 lira, Kars'ta 1.6 lira, Antalya ve Afyon'da 1.21 lira, Edirne ve İzmir'de 1.20 lira zam geldi. Ekonomistler, et gibi bir çok gıda ürününde yaşanan zamların, Merkez Bankası'nın enflasyonun düşüşe geçeği yönündeki beklentilerini Temmuz ayında da boşa çıkarabileceğine dikkat çekiyor.

(FOTOĞRAFLI)