Hurma ticareti yapan Ahmet Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Suriye'de devam eden olaylar nedeniyle hurmanın karayoluyla ülkeye getirilmesinin zorlaştığını söyledi. Bu durumun nakliye ücretlerini yükselttiğini dolayısıyla da hurma fiyatlarını da arttırdığını belirten Özkan, "Bu yıl da dolardaki artış nedeniyle hurma fiyatlarında yüzde 5 ila 7 arasında artış görülüyor" dedi. 

Genel seçimlerden dolayı vatandaşların henüz ramazan atmosferine tam olarak giremediğine işaret eden Özkan, "Ramazan alışverişlerine başlayan vatandaşlarımız genellikle iftarda damak tadına göre Mebrum, Safavi ve Hulva cinsini, sahurda ise vitamin açısından besleyici olan Medine üretimi Mejdul cinsi hurmayı tercih ediyor" diye konuştu.

Dondurması da var

Özkan, bu yıl kuru ve yaş olmak üzere fiyatları 10 ila 120 lira arasında değişen 20 çeşit hurma satışa sunduklarını kaydetti. Hurma çeşitlerinin kilogram başı fiyatlarına değinen Özkan, Mejdul'un 40-48 lira, Mebrum'un 25-38-45 lira, Hulva'nın 15 lira, Safavi'nin 35 lira, Hudri'nin 30 lira, Acve'nin 100 lira, İran ve Bağdat'tan gelen cinslerin ise ortalama 10 liraya satıldığını bildirdi.

Hurmadan 8-9 çeşit yan ürün imal ettiklerini anlatan Özkan, hurma cezeryesinin 27 lira, ezmesinin 30 lira, batırmasının 22 lira, dondurmasının (kilogram fiyatı) 30 lira ve pekmezinin de 8-15 lira arasında değişen fiyatlarla müşterilerin beğenisine sunulduğunu dile getirdi. Yan ürünlerde şeker kullanmadıklarına dikkati çeken Özkan, söz konusu ürünlerin tamamen diyabetik olduğunu, şeker hastaları ile diyet yapanlar tarafından rahatlıkla tüketilebileceğini ifade etti.

"Hurmayı sanal ortama taşıdık"

Özkan, ramazanın her yıl 10 gün geri gitmesi nedeniyle bir önceki yılın mahsulünün tüketildiğini söyledi. Bu yılki mahsulün temmuz ayının sonuna doğru çıkacağını belirten Özkan, "Bu yıl da bir önceki yılın ürünü tüketilecek. Mahsul itibarıyla geçen yıl güzel bir hasat mevsimi olmuştu, stoklarımızda problem gözükmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Hurmayı sanal ortama taşıdık" diyen Özkan, internetten satışlarının, mağaza satışlarıyla yarıştığını dile getirdi. İnternette ciddi bir pazar payı bulunduğuna dikkati çeken Özkan, siparişlerin yüzde 30'unun internetten geldiğini kaydetti.