Ergün TOS/ FETHİYE (Muğla), () - TÜRKİYE Posta Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürü Osman Tural, gelişen teknolojiyle posta sektörünün kaybettiği alanı e-ticaretle yeniden dolduracaklarını söyledi. Tural, "Dünya var olduğu müddetçe, insanlar, mallar ve yazılar ışınlanmadığı sürece postaya hep ihtiyaç olacaktır" dedi.
PTT tarafından 'E- Ticaret ve Posta Sektörü: Karşılıklı Beklentiler' konulu 7'nci Uluslararası Posta Sempozyumu, Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde başladı. Ölüdeniz Mahallesi'ndeki Liberty Hotels Likya'da yapılan sempozyuma, 50 ülke ile 5 uluslararası birlikten yaklaşık 150 delege katıldı. Sempozyumda, posta sektöründe işletmelerin ve diğer paydaşların gözünden e-ticaret ele alınacak. İnternet kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yeni ürün ve hizmet arayışlarının da konuşulacağı sempozyum, 28 Mayıs'ta sona erecek.
'POSTA E-TİCARETLE KAYBETTİĞİ ALANI YAKALAYACAK'
PTT Genel Müdürü Osman Tural, gelişen internet ve telekomünikasyon teknolojisi ile birlikte önemini yitiren posta sektörüne e-ticaretle yeniden değer kazandırma fırsatı yakaladıklarını kaydetti. e-ticaret yapan şirketlerin satmış oldukları eşyaları müşterilerine ulaştırmak için posta teşkilatına ihtiyaç duyduğunu aktaran Tural, şöyle konuştu:
"Posta sektöründe tüm dünyada kayıp söz konusu, bunu açık şekilde görebiliyoruz. Bu kaybın ancak e-ticaretle giderebileceği düşüncesindeyiz. Türkiye'de e-ticaret yapan şirketlere posta netwörkünü kullandırmak için hazırlanıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun satın alma işlemi, satılan mal müşterinin eline ulaştığı anda gerçekleşiyor. Bu işlemi de posta sektörü olarak biz üstlenmek istiyoruz."
'MARKALAR İNTERNET ÜZERİNDEN DÜNYAYA AÇILMALI'
Sempozyumda elektronik ticaretin 3 açıdan ele alınacağını anlatan Tural, bunları posta idareleri, satıcılar ve bölgesel yatırımlar olarak açıkladı. Ülkelerin kendi mallarını pazarlayabilme olanaklarının görüşülecek konular arasında yer aldığını dile getiren Tural, “Türkiye olarak üzerinde durmamız gereken en önemli konu budur. Türkiye'deki kullanıcılar başka ülkelerde üretilen malı nasıl kullanabiliyor ise Türkiye'de üretilmiş ürün ve malların da başka ülkelere elektronik ticaret ile ihraç edilmesine katkı sağlayacak mekanizmalar üretmemiz lazım. Bu sempozyum bu konuda bize önemli kazanımlar sağlayacaktır" diye konuştu.
'DÜNYA VAR OLDUĞU SÜRECE POSTAYA İHTİYAÇ OLACAKTIR'
Şu an Türkiye'de her ay 26 milyon kişinin postanelerden hizmet aldığını hatırlatan PTT Genel Müdürü Tural, artık PTT'lerin her türlü işlemin yapılabildiği kurum haline geldiğini söyledi. Türkiye'de posta denilen algının ise sınırlı kaldığını belirten Tural, “Bizimle eşit bir nüfusa ve yapıya sahip Fransa, yıllık 27 milyar gönderiye sahip. Bizim ülkemizde ise bu rakam 1 milyar gönderiyle sınırlı. Bu sayının az olmasındaki etken ise şu şekilde oluşuyor; Reklama yönelik katalog, broşür gibi adressiz basılı kâğıtları içeren etkenler, biz posta kategorisine dâhil edemeden elektronik postayla tanıştı. İşte bizim klasik posta sayımızın az olmasındaki en büyük etken bu. Ama dünya var olduğu müddetçe; insanlar, mallar ve yazılar ışınlanmadığı sürece postaya hep ihtiyaç olacaktır" diye konuştu.

ET(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)