Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, dünyada kimyasal ilaçlar kullanılmadan üretilen tek çayın Türk çayı olduğunu belirterek, "Türkiye hariç çay tarımı yapılan diğer ülkelerde hastalık ve zararlılara karşı kimyasal ilaçlarla mücadele yapılıyor. Türk çayının bu avantajını iyi değerlendirmeliyiz" dedi.
ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, dünyada hiçbir kimyasal ilaçlar kullanılmadan üretilen Türk çayının önemli bir artıyla avantaj haline dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'de yılda 300-350 bin ton dolayında kuru çay üretimi yapıldığını, bunun büyük bölümünün iç piyasada tüketildiğini belirten Prof.Dr.Karadeniz, temiz çay üretiminin sürdürülebilirliği açısından, üreticinin de dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Çay üretimi yapılan bazı yerlerde çay bahçeleriyle yan yana fındık bahçesi bulunduğuna dikkat çekerek üreticileri uyaran Prof.Dr.Turan Karadeniz, "Üreticilerimize 'fındığı ilaçlarken çayı zehirlemeyin. Dünyada kimyasal ilaç kullanılmadan üretilen tek çay Türk çayıdır. Siz de buna dikkat edin, fındığı ilaçlamaktan vazgeçin' diye uyarıyoruz. Dünyada çay 3 kez hasat ediliyor. Güney ülkelerinde yıl boyunca çay hasat edilebiliyor. Buralarda iklim müsait olduğu için zararlılar, böcekler çoğalıyor. Onlar da mücadelede malesef kimyasal kullanıyor" dedi.
Türkiye'de üretilen çayın iç piyasada tüketildiğini, çok az miktarda ihracat yapıldığına da dikkat çeken Prof.Dr. Karadeniz, "Yurt dışına fazla ihracatımız yok, iç piyasada da genelde yerli çay tüketiliyor. İyi bir çay üreticisi olursak, üretimi artırırsak Avrupa'ya ya da diğer ülkelere daha çok ihracat söz konusu olursa 'Bizim çayımız kimyasal ilaçlarla üretilmedi, temiz' deriz ve bu artıyı avantaja çevirebiliriz. Üreticilerimizin diğer kimyasallarla mücadelesi varsa, çaylara zarar vermemelerini istiyoruz. Kimyasal kullanılmadan üretilen çayın sürdürülebilmesi için yarın ihracatçı duruma da geçebiliriz. İçilen sıvıların başını çeken çayın güvenilir olması, ilaçlarla kirlenmemiş olması, doğal olması en büyük tercih sebebidir. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI