Doğu ve Güneydoğu ekonomisine katkı sağlamak için başlatılan projeleri yakıp yıkarak engellemeye çalışan terör, binlerce kişinin ekmeğine de mani oluyor. PKK terör örgütünün, halka götürülen hizmetleri ve yatırımları saldırılarla engelleme çalışmasının, sadece hidroelektirk santral (HES) ve barajlarında çalışacak 825 bin kişinin istihdamını da önlediği ortaya çıktı. Özellikle bölgede terör örgütüne katılımların durması için işsizliği önlemek adına bir çok yatırım hayata geçirilmesine rağmen, PKK'nın eylemleri binlerce kişinin de işsiz kalmasına yol açıyor. Türkiye genelinde Haziran 2015'te 2 milyon 880 bin işsiz olduğu hesaplandığında, terör örgütü, eylemleri ile hizmetleri engellemezse, işsiz sayısı dörtte bir azalarak, bu kişilerin evlerine ekmek götürmesinin önü açılacak.PKK'nın baraj maliyeti: 825 bin işsiz

ZARAR 7.8 MİLYON TL

PKK'nın son 4 aydaki eylemlerinin, sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın şantiyelerine verdiği zararın 7.8 milyon lira olduğu belirlendi. Terör örgütünün bir çok engellemesine rağmen Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesindeki çalışmalar devam ederken, projeler bazında Diyarbakır'ın Çılgın Projesi Silvan, Ambar, Hakkari-Şemdinli'nin Aslandağ ve Beyyurdu, Iğdır'ın Ünlendi, Ilısu barajları ile Kars-Sarıkamış'ın 7 Kasım Göleti ve HES projeler tamamlanırsa 825 bin kişiye iş istihdamı sağlanacak.Bölücü terör örgütü, bölge halkına götürülen hizmetleri engellemek için iş makinaları başta olmak üzere şantiyeye malzeme götüren tırları yakıyor.

Saldırı düzenlenen şantiyeler

Bitlis Güroymak Temel Sondaj Şantiyesi'ne de saldırı düzenlenirken, burada çalışan iş makinalarına verilen zarar 400 bin lira olarak hesaplanmıştı. Silvan Barajı İnşaatı'nda da bombalı eylem düzenlenirken,olaylar nedeniyle günlük 3 milyon TL'lik kayıp oluştu. Şu anda Silvan Barajı inşaatında 190 kişi çalışıyor. Normal şartlar altın 600 kişinin çalışması gerekmekteyken terör olayları nedeniyle 410 kişinin iş istihdamı engelliyor.

Cizre Barajı'nda 500 bin kişiye iş

Bölge ekonomisini canlandıracak projeler kapsamında, Cizre Barajı ile Cizre Ovasında 130 bin hektar alan sulu tarıma açılacak. Cizre Ovası'nın sulaması ile yaklaşık 500 bin kişiye ilave iş imkânı sağlanacak.

Günlük kayıp 70 bin lira

Çalışması süren Kulp-1 HES ve Kulp-4 HES projelerine de terör saldırmıştı. Her iki projeye de saldırı sonrası 8 Ağustos 2015 tarihinden bu yana elektrik üretimi yapılamıyor. Elektrik üretilemediği için günlük kayıp yaklaşık 70 bin tl civarında.

Tedbirler altında çalışmaya devam

Çetin Barajı ve HES'i de hedef alan terör, burada 1 milyon liralık zarara yol açmıştı. Her iki yatırım projesinde de şu anda inşaat çalışmaları yoğun güvenlik önlemleri altında sürdürülmeye çalışılıyor.

ŞİRVAN BARAJI İKİ YILDIR DURDU

Şirvan Barajı'nda da Haziran 2013 tarihinden beri terör olayları nedeniyle çalışmalar durmuştu. Proje ile yıllık yaklaşık 27 milyon TL enerji üretimi hedefleniyordu. Günlük gecikme bedeli 75 bin TL.