Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 11 Ağustos () - Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin veriler netleşirken, piyasaların sabah saatlerinde ilk verdiği olumlu tepki de yerini satışlara bırakmaya başladı. Analistlere göre, yeni hükümet ve ekonomi yönetimi konusundaki belirsizlikler piyasaları baskılamaya devam edecek.

Yeni döneme 2.14 liranın altında başlayan dolar, daha sonra gelen satışlarla 2.15 lirayı da aşarak, 2.1560 liranın üzerine çıktı. Dolardaki gelişmelere paralel olarak euro da 2.88 lirayı aşıp 2.90 liraya doğru hareket etti.

Buna karşılık, seçim sonrası ilk seansa yüzde 1.55 gibi yüksek bir sıçrama ile başlayan Borsa İstanbul Endeksi de gelen satışlar üzenrine inişe geçti ve kazanımların yerini kayıplar aldı. Borsa İstanbul Endeksi, yükselişle balyarak 80 bin puanı aştıktan sonra, yoğun satışlarla 79 bin puanın da altına inerek, geçen haftanın kapanışına göre yüzde 1.0 dolayında düşüşle 78,382 puana kadar geriledi.

Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.36 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 9.23 seviyesinden açıldıktan sonra yeniden yükselerek yüzde 9.33’e çıktı. Gösterge faiz Cuma günü, geçen Nisan ayından bu yana en yüksek olan yüzde 9.68'e kadar yükselmişti.

"SEÇİM HÜKÜMETİ Mİ KURULACAK, YOKSA MEVCUT DURUM MU KORUNACAK?"

Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, seçimlerine kadar zor bir  ayın geçeceğini belirterek, "Belirsizlikleri azaltan bir seçim olmadı. Bundan sonraki  aylık sürecin nasıl belirleneceği önemli. Yüzde 52’lik oy oranı daha çok belirsizlik ortaya koydu. Bu dönemde ekonomiyi daha çok büyütmek için daha fazla baskı gelebilir ve 2015 seçimlerine yönelik bir kabine oluşturulabilir. Yeni kurulacak hükümet bir seçim hükümeti olabilir. Ekonomi yönetiminde belki değişiklik yapılabilir. Bunlar piyasaları baskı altında tutuyor. Borsa sabah saatlerinde yükse seviyeden açıldı ve TL değerlendi. Ama daha sonra satışlarla rakamlar gevşedi" dedi.

Yeni kurulacak hükümete dikkat çeken Uskuay, “Negatif bir ayrışma söz konusu olabilir. Seçim hükümeti mi kurulacak ve yoksa mevcut durum korunacak mı? Asıl belirsizlik burada” diye konuştu.

"SİYASETE DEVAM EDEN VE PİYASALARI ZORLAYAN BİR CUMHURBAŞKANI"

Piyasalardaki gelişmeleri ’ya değerlendiren Ekonomist Güldem Atabay, seçimde Recep Tayyip Erdoğan’ın adlığı oyun yeterli seviyede olmadığını belirterek, "AKP tarafında yüzde 57 seviyelerinde bir oy oranı bekleniyordu ve istediği alabilmiş değil. Bu oy seviyesi nedeniyle Erdoğan’ın 2015 seçimlerine kadar siyasete devam edecek ve piyasaları zorlayan bir cumhurbaşkanı olacaktır. Başbakanın kim olacağı 28  Ağustos’a kadar AKP’nin genel kurula gidebilir beklentileri piyasalardaki baskıyı sürdürecek" dedi ve şöyle devam etti:

"Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) ilk çeyreğinde artırımı yapacağı beklentisi lira üzerindeki baskıyı artırıyor. Ekonomiyi canlı tutarak genel seçimlerde oy artırmak için Merkez Bankası'na faiz baskısı sürecek. Baskıyı, TL ve faiz üzerinde göreceğiz ama en çok ekonomik büyüme üzerinde göreceğiz. Önümüzde ki dönemde Erdoğan’ın başkanlık sistemi için irrasyonel bir baskısı da olabilir. Ekonomi yönetimi için Yiğit Bulut senaryosu var; ancak, henüz bir söylenti durumunda. Bunun piyasalar üzerinde etkili olup olmayacağını göreceğiz. Bir erken seçim olur mu sorusu da bulunuyor? Erdoğan’ın nasıl davranacağı önemli. Erdoğan'ın ılımlı bir dile dönünp, dönmeyeceği de önemli."

(FOTOĞRAFLI)