Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık fiyatının uzun aradan sonra yeniden yükselişe geçtiğini söyledi. En son serbest piyasada 20 liraya kadar çıkan, ardından 16,5 liraya düşen kabuklu fındığın bugünlerde 21 liraya kadar yükseldiğini ifade eden Enginyurt, "Bu yükselişin en büyük nedeni piyasada yok denecek kadar az fındığın kalması" dedi.

Enginyurt, 21 lira seviyelerine çıkan fındığın yeni bir fiyat rekoru kırdığına vurgu yaparak, fiyatların tahmin ettikleri şekilde seyrettiğini kaydetti. Serbest piyasada fiyatın arz talep dengesine göre şekillendiğini hatırlatan Enginyurt, fiyatların ilerleyen günlerde 25 liraya kadar çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Enginyurt, fındığın artık kendi değerini bulduğunu belirterek, "Çünkü geçen sezon yaşanan zirai don rekolteyi iyice düşürmüştü. Fiyatların bu seviyeye geleceğini bütün manavlarımız da biliyordu. Nitekim mayıs ayı itibarıyla fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Bir ay boyunca 16-17 lira seviyelerinden işlem gören fındık, şu günlerde 21 liraya kadar çıktı. Bu yükselişin en büyük nedeni piyasada yok denecek kadar az fındığın kalması. Deposunda ürünü olan çiftçilerimiz 21 liradan fındıklarını satabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni sezonda fındık fiyatının 15 liranın altına düşmeyeceği beklentisini taşıdıklarını dile getiren Enginyurt, "Çünkü bütün depolar boş. Avrupa'nın ve birçok ülkenin fındığa ihtiyacı var. Bu nedenle herkes fındığa hücum edecektir. Bu da yeni sezonda fiyatların düşmeyeceği anlamına geliyor. Zaten fındığın son günlerdeki yükselişi bunun bir habercisi" diye konuştu. Enginyurt, fındık üreticisinin artan fiyatlar karşısında eskisi gibi ürünlerini emanete bırakmayıp kendi depolarında saklamayı tercih ettiğini anlatarak, "Üreticimiz artık kendi fındığına kendisi sahip çıkıyor. Fiyatların artmasında bunun da çok etkisi vardır. Üreticilerimiz gelecek sezonda aynı kararlılığı gösterirse ürünleri para eder" ifadelerini kullandı.