BURSA'da bulunan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, geçmişte çok önemli gelişmeler yaşanabilecekken Petkim'in kamu idaresi tarafından büyümesinin engellendiğini belirterek, bu yıl sonunda kapasitelerinin 3,5 milyon tona çıkaracaklarını söyledi. Korkut, yaklaşık 125 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını da kaydetti.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 21'inci Komitesi'nin toplantısı Sheraton Otel'de yapıldı. Toplantıya komite üyelerinin yanı sıra BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO 21'inci Komite Başkanı Kağan Yeşil katıldı. Konuşmacı olarak toplantıda yer alan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut ise firma ve yatırımlar ile ilgili bilgi verdi. Petkim'in 1985 yılında İzmir Aliağa'da kurulduğunu hatırlatan Korkut, yaklaşık 6 bin dönümlük alanda birbirine entegre 22 fabrika faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Yılda 3,2 milyon ton üretim yaptıklarını dile getiren Korkut, otomotivden tekstile ambalajdan plastiğe kadar birçok sektörde 60 mamülün üretimini sağladıklarını söyledi. Petkim'in, Türkiye'nin petrokimya sektöründe öncü kuruluşlardan birisi olarak öne çıktığını vurgulayan Korkut, "Petkim inanılmaz bir vizyon ile yarımadada mükemmel bir proje geliştirilerek kurulmuş ama bir süre sonra kamu otoritesi elde edilen fon ve karları yeni yatırıma dönüşmesine müsade etmemiş. Devlet Petkim'in yarattığı fonu almış, ondan sonra yol, su, elektrik olarak kullanmış. Yeni Petkimler'in kurulmasına müsade etmemiş" diye konuştu.
"KEŞKE BİRKAÇ TANE DAHA PETKİM OLSA"
Petkim'in Türkiye'deki yegane üreticilerden birisi olduğunu söyleyen Korkut, sektörde tek olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tek üretici olmak çok zor. Keşke ülkemizde birkaç tane daha Petkim olsa, kurulabilse. Çok önemli, kuvvetli sermayeler var ama hiçbiri sabit yatırımı yüksek, bir alana yatırım yapmıyorlar. Sektörün ihtiyaçları ekonomik büyümeye bağlı gelişiyor. Çift haneli büyümeden bahsediyoruz. Ekonomik büyümenin iki katı büyüyen bir sektör. İhtiyaçlar artıyor. Türkiye'de 100 ihtiyaç varsa ortalama yüzde 25'ini gerçekleştirebiliyoruz. Bazı ürünlerde yüzde 10 pazar payımız, bazılarında ise yüzde 60 - 70. Böyle durumda sanayicinin ihtiyacı artıyor."
"CUMHURİYET TARİHİNDE TEK NOKTAYA YAPILAN EN BÜYÜK YATIRIM"
Kurum bünyesinde yapılan yatırımlar ile ilgili de bilgi veren Korkut, Star Rafinerisi'ne yaklaşık 5,5 milyar dolarlık bir yatırım yapılacağını açıkladı. Tesisin 10,5 milyon ton kapasitesinin bulunduğunu dile getiren Korkut, bunun 6 milyon tonunun motorin, 500 bin tonunun da uçak yakıtı olacağını kaydetti. Bu yatırımın Cumhuriyet tarihinde tek noktaya yapılan en büyük yatırım olduğunu söyleyen Korkut, "Cumhuriyetimizin kurulduğu 1923 yılından 2003 yılına kadar Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye 17,5 milyar dolardır. Bizim sadece rafineri projemiz 5,5 milyar dolar. Yine yarımadada en önemli girdilerden biri enerji. Yaklaşık 1 milyar dolarlık, 613 Megawatt enerji yatırımımız var. Yine lojistik açıdan önemli bir liman projemiz var. Alsancak limanınını iki katı kapasitesi olan bir konteyner limanı yapıyoruz. Akdeniz Çanağı'nın en önemli limanlarından bir tanesi. 2015 ortasında devreye girecek" dedi.
Bu yıl sonunda kapasitelerinin 3,5 milyon tona çıkaracaklarını söyleyen Korkut, yaklaşık 125 milyon dolarlık yatırım yapılacağını kaydetti. 2023 hedefleri ile ilgili de konuşan Korkut, pazar payını yüzde 40'a çıkarmak istediklerini ifade etti. Korkut, yarımadadaki yatırımlarla 500 milyar dolarlık ihracatta 50 milyar dolar kimyasal ürün ihracatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, 5 bin yeni istihdam sağlayacaklarını ve kapasitelerini 6 milyon tona çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekledi.