BURSA'da konuşan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün, Perakende Yasası'nın bir an önce çıkmasını beklediklerini belirterek, "İş çalışma saati düzenlenmeli. Haftanın yoğunluğundan çalışanlarımız hafta içinde tatil yapıyorlar. Bu durum da sosyal yaşamlarını etkiliyor. Pazar günleri perakende sektöründe çalışanların tatil yapmasını istiyoruz" dedi.
Bursa Hilton Oteli'nde 'Türkiye Ekonomisi ve Perakende Yansımaları' konulu Perakende Zirvesi düzenlendi. Programda konuşan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, 16 bölgede yapılandıklarını kaydetti. 2013 yılının farklı bir yıl olduğunu ifade eden Aygün, ekonomi ve siyasi yaşamda değişiklikler yaşandığını dile getirdi. 2014 yılının zor olacağının sinyalini aldıklarını söyleyen Aygün, "Perakende sektörü olarak etkilendik. 2014'e Perakende Akademisi damga vuracak. Federasyonumuz ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile yönetici yetiştirme programında eğitimler gerçekleştireceğiz. Patronlar ve ikinci kuşak nesillere eğitimlerden istifade edebilecek. Kalıcı projelerden biri olacak. Nitelikli personel ve eğitim ile ivme kazanılacak" diye konuştu.
Perakende Yasası'nın en kısa sürede çıkmasını beklediklerini dile getiren Aygün, "İş çalışma saati düzenlenmeli. Haftanın yoğunluğundan çalışanlarımız hafta içinde tatil yapıyorlar. Bu durum da sosyal yaşamlarını etkiliyor. Pazar günleri perakende sektöründe çalışanların tatil yapmasını istiyoruz" dedi.
"ZİNCİR MARKETLERİN İLK ÜÇÜNÜN CİROSU GÜRCİSTAN GSYH'SİNE EŞİT"
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, perakende sektörünün kritik öneme sahip sektörlerden birisi olduğunu kaydetti. 1,5 milyonun üzerinde esnaf ve sanatkarın işletmesinin bugün faaliyet gösterdiğini söyleyen Altunyaldız, "Bir de market zincirleri ve alışveriş merkezlerinin temsil ettikleri organize perakendecilerimiz var. Türkiye'deki zincir marketlere baktığımızda ilk üçünün toplam cirosu 15 milyar dolardan fazla. Neredeyse Gürcistan GSYH'sine eşit" diye konuştu.
"GSYH'DEKİ HER 3 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞA 1 MİLYAR DOLAR KATKIDA BULUNDUK"
Son zamanlarda alışveriş merkezlerinin sayısının arttığını belirten Altunyaldız, 53 kentte yaklaşık 350 alışveriş merkezinin olduğunu kaydetti. AVM'lerin cirosunun bu yılın sonunda 60 milyar TL olmasının beklendiğini dile getiren Altunyaldız, "Sektör verilerine göre dünya perakende pazarı 2012 yıl sonu itibariyle 14 trilyon 406 milyar Euro, Avrupa perakende pazarı ise 3 trilyon 600 milyar Euro büyüklüğünde, 2011 yıl sonu itibariyle Türkiye toplam perakende satışlarda dünyada 15'inci sırada. 2003 yılında 120,3 milyar dolar olan Türkiye'deki perakende harcamaları 2012 yılında 280 milyar dolara ulaştı. Yani bir buçuk katlık bir artış söz konusu. Bu rakam ülkemizin 2012'deki 785 milyar dolar olan GSYH'sinin neredeyse 3'te birini oluşturuyor. Yani perakende sektörümüz GSYH'de gerçekleşen her 3 milyar dolarlık artışa 1 milyar dolar katkıda bulunmuş" diye konuştu.
"YASA İLE KAVRAM KARMAŞASI GİDERİLECEK"
Perakende sektörünün istihdamın dinamosu olduğunu söyleyen Altunyaldız, geçen yıl Ocak ayı itibariyle sigortalı ve ücretli istihdamda 1 milyon 74 bin kişinin istihdam ettiğini kaydetti. Bakanlık olarak 7 Ekim 2013'te düzenlemeye aldıkları yasa taslağını görüşe açtıklarını hatırlatan Altunyaldız, TBMM'ye sevk edilmek üzere Bakanlar Kurulu'na en kısa sürede sunmayı istediklerini kaydetti. Altunyaldız, yasa ile perakende sektöründeki kavram karmaşasının giderileceğini belirterek, düzenlemeyi en kısa sürede hayata geçirmek istediklerini vurguladı.