İSTANBUL, 6 Haziran () - Taksitli satışlar ve kredi kartı sınırlamalarıyla iki ay üst üste düşen perakende satış hacimleri Nisan'da değişmedi. Buna karşılık, fiyat artışlarına bağlı olarak perakende satışlarda ortalama ciro yüzde 0.5 yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Perakende Satış Hacim Endeksi verilerine göre, Nisan ayında perakende satış hacmi bir önceki aya göre aynı seviyede kaldı.

Nisan ayında gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.2 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 0.8 azalırken, gıda dışı satışlar yüzde 0.4 arttı.

Gıda dışı sektörlerden bilgisayar, kitap ve cep telefonu satışları yüzde 3.2 ve posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 0.4 azaldı.

Buna karşılık, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 2.6, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0.5 ve kozmetik satışları yüzde 3.1 yükseldi.

YILLIK BAZDA ARTIŞ YÜZDE 5.0

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2014 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.0 yükseldi. Yıllık bazda içecek ve tütün satışları yüzde 7.1, gıda dışı satışlar yüzde 3.4 ve akaryakıt satışları yüzde 5.8 arttı.

Gıda dışı ürünlerden bilgisayar, kitap ve vep telefonu satışları yüzde 2.9, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 6.5 ve kozmetik satışları yüzde 13,8 artarken, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 13.3 ve elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 1.8 azaldı.

CİROLAR YÜKSELİŞTE

Perakende satışlarda satış hacimleri aylık bazda sabit kalırken, fiyat artışlarıyla cirolar yukarı yönlü hareketlendi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.5 arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satış ciroları yüzde 0.5 azalırken, gıda dışı satışlar yüzde 0.9 ve akaryakıt satış ciroları yüzde 1.2 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2014 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.9 ile, aynı dönemde yüzde 9.38 olan enflasyonun üzerinde arttı. Aynı ayda,  gıda, içecek ve tütün ciroları yüzde 18.5, gıda dışı satışlar yüzde 9.5 ve akaryakıt satışları yüzde 13.3 yükseldi.

(OSS)