Samsun’da pazar yerleriyle ilgili düzenleme çalışmaları devam ediyor. Yaz sıcaklıklarının gelmesine çok kısa bir süre kala Samsun Pazarcılar Odası, İlkadım Belediye’sinden aldığı 5 pazar yerinde soğutucu sistemine geçiş yaparak daha sağlıklı hizmet vermek istiyor. Bu ay sonunda hizmete girecek yeni uygulama ile artık süt ürünleri özel dev soğutucularda satılacak. Kuru gıdalar da dolaplarda satılacak.

Yıllardır Samsun pazarlarındaki düzensizlikle mücadele ettiklerini belirten OdaBaşkanı Muhammet Yazıcı, “Bununla ne kadar mücadele verdiysek de sorunu aşamadık. Samsun’da hangi meslek dalına giderseniz gidin bir esnaf, iş yeri açmak istediğinde belediyeler ruhsat istiyor ya da vergi mükellefi olması gerekiyor. Ama maalesef bizim pazarcılardan belediyelerin hiçbir şey istediği yok. Önüne gelen tezgah açabiliyor. Pazarlarımızda yayaların geçişi, müşterilerin geçişi engelleniyor. Trafik engelleniyor. Pazarın dışında seyyar satıcılar bulunuyor. Araçlar yollardan zorlukla geçiyor. Tüm çabalarımıza rağmen Samsun’daki hiçbir belediye ile bu konuyla alakalı olarak başarıya ulaşamadık. Bir pazarın düzenlenmesi için ilk önce esnafın esnaf olması lazım. Bizim pazarcıların yarısından çoğu esnaf değil zaten. Devletine vergi vermeden ekstradan bu işi yapıyorlar. Gerçekten pazarcılıkla uğraşan esnaflarımız mağdur durumda. Pazarlarla alakalı yönetmelikler ve yasalar çıkıyor ama yasalar çıktığıyla birlikte kalıyor. Hiçbir uygulama yapılmıyor” dedi.

“SÜT ÜRÜNLERİ AÇIKTA SATILMAYACAK”

Pazarlardaki düzensizliklerin son bulması için pazarların yönetiminin odada olması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, “Pazar yönetiminin odada, denetimlerinin de belediyelerde olması lazım. Odanın belediyeye aylık bir para ödemesi lazım. Odaların bu işler için 40-50 kişi işe alması lazım. Hem böylelikle 40-50 kişiye iş imkanı sunmuş olurduk hem de belediye aylığını alarak düzenlemeyi de biz yapmış olacaktık. Şu anda İlkadım Belediyesi ile görüşüyoruz. 5 pazarı odaya aldık. Bu ayın sonuna doğru çalışma başlatacağız. Bu pazarlarda soğutucu bir sistem yapacağız. Odamıza aldığımız 5 pazarda çizim yapacağız. Apartman girişleri ve iş yerleri girişlerinin önünü açacağız. Böylelikle gelen müşterilerimiz sağlıklı alışveriş yapmış olacak. Pazarlarda artık sıcak havalarda geliyor. Süt ürünleri açıklarda satılmayacak. Kuru gıdalarla ilgili olarak tezgahlarımızı hazırladık. Ekstradan soğutucu sistem yaptıracağız. Köyden gelen süt ürünleri, çökelek, yoğurt gibi ürünleri onun içerisinde saklayacaklar. Organik süt ürünleri diye soğutucu dolabın üstüne yazı yazdıracağız. Bundan sonra bu pazarlarda herkes tek tek ve açıkta süt ürünü satamayacak. Soğutucu dolabı kademeli ve 3 kat olacak. Herkesin ürününe özel etiket yapıştıracağız. Vatandaşlar istediği süt ürünü bu soğutuculu dolaplardan alabilecekler. Bunların hayata geçmesi için belediyelerin de bize destek vermesi lazım. Bu uygulama Pazar günü Derebahçe, Pazartesi günü Kıranköy, Salı günü Devlet Malzeme Ofisi ve Meskenler, Perşembe günü Çatalarmut pazarlarında uygulanacak” diye konuştu.

PAZARDAKİ SON DURU

Samsun halk pazarlarında baharın getirdiği güzel havalarla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında düşüş yaşandı. Geçen hafta kilosu 30 liradan satılan taze fasulyenin kilosu 3 liraya düşerken, hastalığın vurduğu soğanın fiyatın da 4 liradan 1.5 liraya kadar geriledi. Pazarcılar, fiyatların ucuzlamasıyla birlikte satışların da arttığını söylediler.

Pazardaki diğer sebze ve meyvelerin fiyatı işe şöyle sıralandı: “Patates 1 lira, patlıcan, biber, salata, havuç, pırasa 1,5 lira, domates 2 lira, elma 1 lira, armut 3 lira, ayva 3 lira, portakal 2 lira, çilek 2 lira, muz 4 lira, erik 10 lira.”

Pazarcılar fiyatların biraz daha düşebileceğini tahmin etiklerini belirttiler.