İSTANBUL, 11 Ağustos () - Avrupa ekonomisinin durgunluktan çıkış yollarından birisi de ihracatı ve tüketimi artırmaktan geçiyor. Ancak, uzmanlar bu yoldan geçmek için euronun gücünün kırılması gerektiğine dikkat geçiyor.

Brian Blackstone'un The Wall Street Journal Türkiye'de (http://www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, Avrupa Merkez Bankası'nın euro politikalarını irdeliyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi döviz stratejisti mi?

Draghi geçtiğimiz hafta Perşembe günü yaptığı basın toplantısında merkez bankası yetkililerinin genelde benimsedikleri döviz piyasası hakkında yorum yapmama tutumunu bir kenara bıraktı ve euronun son dönemdeki değer kaybını ele aldı.

AMB'nin rekor düşük seviyelerde olan faiz oranlarını değiştirmeme kararı almasının ardından düzenlenen basın toplantısında Draghi, "Kurun zayıflayacağını gösteren temel göstergeler iki üç ay öncesine kıyasla çok daha iyi" diye konuştu.

Peki bu göstergeler neler? Draghi'ye göre Euro Bölgesi'ne gerçekleşen sermaye girişi ile ticaret fazlasının azalması, diğer merkez bankalarının elindeki euro miktarının düşmesi, Euro Bölgesi'nde faiz oranlarının düşük enflasyon ortamına ayarlanacağı beklentileri kurun zayıflayacağına işaret ediyor.

Dahası AMB, faizleri yükseltme konusunda Fed'in bir hayli gerisinde. Draghi bu konu hakkında da, "Piyasalar, Euro Bölgesi ile ABD'de para politikasının uzun bir süre farklı bir yolda olacağını düşünüyor" dedi.

Draghi'nin döviz piyasasına ilişkin görüş bildirmesi, AMB'nin enflasyonu yükseltmeye çalışırken karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekiyor. Yüzde 0,4 olan enflasyon yüzde 2'nin altı olan hedefin oldukça uzağında.

Faiz oranları zaten rekor düşük seviyelerde, AMB'ye park edilen mevduatlara uygulanan faiz ise negatife çekildi. Bu nedenle AMB'nin standart araçlarla yapabileceği pek bir şey kalmadı. Yetkililer, Eylül ayında verilmeye başlanacak yeni dört yıllık kredilerin özel sektöre verilen kredileri artıracağını umut ediyor.

Ancak ekonomik görünümün karamsar olduğu düşünüldüğünde kredilere olan talebin yüksek olup olmayacağı belli değil. Geriye kur kalıyor. Euro son üç ayda ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti. Euronun yalnızca dolar değil diğer para birimleri karşısında da değer kaybetmeye devam etmesi Euro Bölgesi'nde enflasyonu yükseltebilir.

Bu da Draghi'nin euronun düşüşüne neden sarıldığını açıklıyor ancak yine de bu sonucu garantileyecek politikalar uygulamaya ayak diriyor: AMB'nin bilançosunu geniş çaplı kamu ve özel varlıklarında alım yaparak büyütmek.

Draghi basın toplantısında parasal genişlemenin bir seçenek olduğunu söyledi. Ancak zayıflık konusunda önemli bir alarm vermemesi çıtanın hala çok yüksek olduğunu gösteriyor.

Parasal genişleme seçeneği rafta kalmaya devam ettiği sürece AMB ancak euronun zayıflamasının işini kolaylaştırmasını umut edebilir ama bundan emin olamaz.