İSTANBUL, 05 Mayıs () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, enflasyonun yılın ilk dört ayında yüzde 4.96 ile son 10 yılın rekorunu kırdığına işaret ederek, "Çift haneye gidiyoruz" uyarısı yaptı.

Öztrak, hükümetin 2014 yılı için öngördüğü yüzde 5.3'lük enflasyona daha yılın ilk 4 ayında yaklaşıldığını belirterek, "Önümüzdeki ay tüketici fiyatlarında yüzde 0.7'nin üzerindeki her artış yıllık enflasyonu çift haneye taşıyacaktır" dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Öztrak, rakamların 2014'ün Türkiye için kayıp yıl olacağını gösterdiğini ifade ederek, "Nisan'da tüketici enflasyonu beklentilerin çok üzerinde artarak yüzde 1.34 oldu. 2014'ün ilk 4 ayında ise enflasyon yüzde  4.96 seviyesine çıkarak mevcut seride rekor kırdı. 12 aylık enflasyon Nisan'da yüzde 9.38 ile son iki yılın en yüksek seviyesine çıkarken, aynı dönemde Yurtiçi Üretici enflasyonu yüzde 13'e ulaştı" dedi.
 
"ÇEKİRDEK ENFLASYON ÇİFT HANEYİ GÖRDÜ"
Fiyat artışlarındaki temel eğilimleri değerlendiren Öztrak, "H ve I çekirdek göstergeleri de enflasyondaki görünümün giderek bozulduğuna işaret ediyor. Nisan'da 12 aylık H çekirdek enflasyonu yüzde 10'u aşarak 2008 yılı Ekim ayından bu yana ilk kez çift haneyi gördü. Yıllık I çekirdek enflasyonu ise yüzde 9,74'le 2007 yılı Mart ayından bu yana, en yüksek seviyeye ulaştı" dedi.
 
"ENERJİ VE İLAVE GIDA ZAMLARI YOLDA"
Vatandaşın günlük yaşamında en çok kullandığı ürün ve hizmetlerin fiyatlarındaki artışların çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Öztrak şunları söyledi:
"Yıllık gıda enflasyonu yüzde 13'ü aşıp son 42 ayın en yüksek seviyesine geldi. Ulaştırma fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde  14'e dayandı. Seçim nedeniyle ötelenen enerji zamlarının ilerleyen günlerde yapılması, kuraklık ve dolu nedeniyle gıda fiyatlarında gerçekleşecek ilave zamlar, vatandaşın bütçesindeki yükü daha da artıracaktır."
 
"ÇİFT HANELİ ENFLASYON GELİYOR"
Öztrak, rakamları Türkiye'nin Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 5,3'lük yıllık enflasyon hedefinden giderek uzaklaştığını belirterek, "Mayıs ayında tüketici fiyatlarında yüzde 0,7'nin üzerindeki her artış yıllık enflasyonu çift haneye taşıyacaktır" dedi.

"2014 KAYIP YILI OLACAK"
2014 sonunda çift haneye yakın bir enflasyon olasılığının her geçen gün arttığını belirten Öztrak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ekonomi yönetimi, 'Bizim için kur ve faiz düzeyi enflasyondan daha önemli' diyerek, hem ekonomiden ne kadar anladığını, hem de vatandaşın eriyen gelirine ve bütçesinde artan yüke gözlerini nasıl kapattığını gösteriyor. Diğer yandan, Merkez Bankası ile Hükümet yılsonu enflasyon tahmininde bile anlaşamıyor, koordinasyon sağlayamıyor. Hükümet bu kritik dönemde Başbakan ve Cumhurbaşkanının siyasi geleceğini düşünmekten ekonomideki sorunlara mesai harcayamıyor. Tüm bu gelişmeler, 2014'ün Türkiye ekonomisi için kayıp bir yıl olacağını açıkça gösteriyor.

(OSS)