Serhat TEZCAN/ BURSA, () - BURSA'da konuşan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, otomotiv iç pazarındaki satış rakamlarının düşüşünü dramatik olarak değerlendirdi ve "sarı alarm" uyarısı yaptı.

Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen bir programa katılan Erce, "Bir anlamda kaybedilmiş yıllar söz konusu. Bu arada 'kırmızı' diyemeyeceğim ama ciddi bir 'sarı alarm' söz konusu" dedi.

Erce, otomotiv iç pazarında ilk 4 aylık periyottaki yüzde 25.4'lük düşüş, Nisan ayındaki yüzde 27.6'lık azalış ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Otomotiv iç pazarının 2014 yılına iyi giriş yapamadığını belirten Erce, zor bir yıl olacağını tahmin ettiklerine dikkat çekti.

Geçen yıl toplam Türkiye otomotiv pazarının 894 bin civarında kapandığını anımsatan Erce, "İlk başta tahminlerimiz yüzde 10 ile 15 arasında daralmayı işaret ediyordu" dedi ve şöyle anlattı:

"Çünkü dünyadaki konjoktörün değişmesi, FED'in tahvil alım programlarını azaltması, dünyadaki likiditenin azalmasının olumsuz yansımalarının Türkiye'ye de olması, büyüme rakamlarının geriye çekilmesini tahmin ediyorduk. Fakat bunun üzerine Orta Vadeli Program ile birlikte Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ın açıkladığı makro ihtiyati tedbirler, kredi kullanımlarına getirilen limitler ve hemen akabinde de otomotiv ÖTV'lerinde yapılan artışlar maalesef bu daralmanın boyutunu arttırmış durumda. Bugün 4 aylık verileri açıkladık. Baktığımız zaman geçen senenin 4 ayına göre yüzde 25'lik daralmayı işaret ediyor. Bu otomotiv tarafında bir miktar daha yüzde 22 - 23 seviyesinde daralmış durumda. Hafif ticari vasıta pazarında ise düşüş oranı yüzde 34'lere kadar ulaşmış durumda. Bunun nedenleri içinde hem ÖTV artışları, hem BDDK'nın getirmiş olduğu sınırlamalar var. Buna ek olarak kurlarda ciddi bir artış söz konusu. Ocak ayında yapılmış olan faiz arttırımları. Maalesef bu dört olumsuzluk yan yana geldi. Sadece otomotiv sektörü için değil, bütün Türkiye genelinde iç tüketimde bir azalma söz konusu. Bütün sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektörü de olumsuz etkilenmiş durumda."

"DRAMATİK BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI"

Gazetecilerin, "Bu gelişmelerde otomotiv sektöründe kırmızı alarm var diyebilir miyiz?" sorusuna ise Erce, şu yanıtı verdi:

"Düşüş oranlarına baktığımız zaman gerçekten yüzde 25'lik dramatik bir düşüş. Çünkü otomotiv sektörü yaklaşık 800 bin - 900 binlik banda ulaşmak için çok uzun yıllar harcadı ve 2011 - 2012 - 2013 yılları arasında ancak 800 bin - 900 binlik banda oturmuş durumdaydı. Bu senenin sonu 650 bin civarında olacağını söyleyebilirim. Çok ciddi bir geri çekilme. Dolayısıyla bir anlamda kaybedilmiş yıllar söz konusu. Bu arada kırmızı diyemeyeceğim ama ciddi bir sarı alarm söz konusu. Alınmış olan tedbirlerin sert olduğunu görüyoruz. Gerek kredi kullanımı için alınan tedbirler, gerek ÖTV oranlarındaki artış, gerek konjoktörel etkilerle birleştiği için daralma gerçekten ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Ümidimiz senenin ikinci yarısında bir miktar daha toparlanmanın devam etmesi ve yine bir daralma ile kapatacağız ama daha makul seviyelere gelmesi şeklinde."

"KÂRLILIK DARALDI"

Otomotiv sektöründe rekabetin söz konusu olduğu ve kar marjlarında sıkıntı yaşandığının dillendirildiğinin hatırlatılması üzerine ise Erce, otomotiv sektöründe rekabetin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Yaşanan ekonomik krizin dünya genelinde yaşanan ekonomik buhrandan sonraki en büyük kriz olarak nitelendirildiğine işaret eden Erce, "Otomotiv sektörünü etkilediği gibi tüketici genelinde büyük güven kaybına neden olduğu için bütün sektörlerde daralmaya neden oldu. Dünya genelinde böyle bir sıkıntı mevcutken Avrupa pazarında dramatik bir düşüş oldu. Avrupa pazarı 18 - 19 milyondan 14 milyona kadar düştü. Bizim otomotiv sektöründe de ticari partnerimiz Avrupa. Avrupa'da ortaya çıkan kapasite fazlası ister istemez rekabeti artttırdı. Bu rekabetin arttırması Türkiye'deki rekabeti de üst seviyeye getirdi. Bu rekabetin artması distribütör, yetkili satıcılar nezdinde karlılığın daralmasına neden oldu" diye konuştu.

AB'de otomotiv satış ve dağıtım ile ilgili tüzükte değişiklikler yaşandığını da hatırlatan Erce, Türkiye'de de benzer adımların atılması gerektiğini sözlerine ekledi.

"DARALMAYI KAMPANYALARLA AŞIYORUZ"

Otomotiv iç pazarında yaşanan değer kaybı ile ilgili değerlendirmede bulunan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Özgür Tezer ise yaşanan kaybın endişe verici boyutta olduğunu söyledi. Satışların artması için kampanyalar yaptıklarını dile getiren Tezer, "Yüzde 30'lara varan daralmayı başka şekilde aşma şansı yok. Kârlarımızdan mümkün olduğunca feragat ediyoruz. Kampanyaları arttırıyoruz. Kredi seçeneklerini arttırmakta gayret ediyoruz. İkinci el satışlara destek vermeye çalışıyoruz. Bütün bunların sonucu pazar hala yüzde 30 daralıyor. Daralma şimdilik bu seviyede devam edecektir" dedi.

ST/ (FK) (OSS), (Fotoğraflı)