Uzun yaz tatilinin ardından okula dönüş başladı. Özel okullarda eğitim bayram öncesi start alırken, yurt genelinde ilk ve ortaöğretim kurumlarının açılışı ise bugün. Okula dönüş teknoloji sektörünü de hareketlendirecek. Eğitim ve öğretim hayatını kolaylaştıran teknolojilere bu dönemde talep artıyor. Eğitim okullarda daha tekno hale gelirken öğrencilerin evde ders çalışırken de yeni teknoloji ihtiyacı artıyor.
Eğitim ve öğretim hayatını kolaylaştıran cihazlar öğrencilerin vazgeçilmezleri arasına girdi. Okula dönüş; notebook, tablet, kulaklık, USB, veri depolama cihazlarının satışlarını artırıyor. Okul ve derslerle ilgili mobil uygulamaların indirilme oranları da bu dönemlerde yükseliyor. Öğrenciler için yararlı olabilecek teknolojik cihaz ve uygulamalara mercek tuttuk.
Mobilden yardım alın
Artık her şeyimizi cep telefonundan ve mobil uygulamalardan halleder hale geldik. Bunun eğitime yansıması da var. Bu yönde pek çok uygulama bulunuyor. ‘Photomath’ bunlardan biri. Matematik problemlerini çözüyor. Telefon ya da tabletin kamerasıyla bir matematik işlemini görüntülüyorsunuz. Uygulamayla birkaç saniye içinde işlemin sonucunu ekranınıza getiriyor.
‘Formüller’ uygulaması ile de geometri, integral gibi en zor formüllere kolayca ulaşabiliyorsunuz. Google Translate, sesli ya da yazılı çeviri imkanı sunuyor. Walk Up Alarm Clock ise her gün okul için uyanma derdine çözüm. Ayağa kalkmadan bu alarmı susturamıyorsunuz. E-okul’la ise mobil cihazlardan e-okul sistemine ulaşmak mümkün. İlköğretim ve lise öğrencileri için not, proje, performans, devamsızlık gibi birçok bilgi sunuyor.
Öğrenci ve ödev denilince akla ilk bilgisayar geliyor. Masaüstü bilgisayarların ağırlığı azalırken dizüstü ve tabletler öğrencilerin gözdesi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın tabletli eğitim projesi de sürüyor. Bu nedenle özellikle yaşı küçük olan öğrencilere daha çok tablet öneriliyor. İlköğretim öğrencileri online deneyler, Youtube videoları ve bilgiye tablet aracılığıyla daha kolay erişebilir. Arada da eğlence için kullanılabilir. Kolay kullanımı, taşınabilirliği ve az yer kaplamasıyla önde. Dizüstüler ise daha geniş kapsamlı araştırmalar ve daha üst sınıftaki öğrenciler için ideal. Ya da ikisi bir arada modeller. Bu dönemde öğrenciler için yeni modelini çıkaran markalardan biri HP. Pavilion x360 dönüştürülebilir dizüstü bilgisayar. Ödevlerin çıktısını almak için yazıcı da gerekiyor.
Akıllı saatler okulda
Nesnelerin internetiyle beraber giyilebilir teknoloji de gelişiyor. Akıllı saat, kulaklıklar hatta ayakkabılar var. Bunlar öğrencilere ders çalışmada yardım edebileceği gibi ders çalışmama bahanesi de olabilir. Ancak akıllı saatler cep telefonuyla senkronize oluyor ve anlık bildirimleri gösteriyor. Yine bazı öğretici uygulamalara saatten de erişim var. Ancak kontrollü kullanım şart. Her okulda izin verilmeyebilir. Hele kopya çekmek için kullanılmaları önlenmeli. Anne babaların bu konuda yol göstermesi şart.
‘Tekno alışverişi yüzde 25 artırır’

Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, okula dönüş alışverişlerinin bayram tatili sonrasında da devam edeceğini belirterek, okula dönüş sürecinde teknoloji ürünlerinde öne çıkan kategorilerle birlikte yüzde 20-25 seviyelerinde ciro artışı beklediklerini söyledi. Eğitim ve öğretimi kolaylaştıran, daha etkili hale getiren teknoloji ürünlerine duyulan ihtiyacın  arttığını dile getiren Gürcan, şunları söyledi: “Okul alışverişlerinde en çok bilgisayar ve telekom kategorisindeki ürünlere talep var. Notebook, tablet, yazıcı ve kulaklık, USB gibi aksesuarlar ve akıllı telefon satışları ivme kazanıyor.

Çocukların okula sağlıklı besinler götürmesi için meyve sıkacakları gibi küçük ev aletlerine olan talepte de artış sürüyor. Okula dönüş, hem evde daha fazla vakit geçireceğimiz dönemin başlangıcı olduğundan hem de  üniversitelilerin ihtiyaçları doğrultusunda, yeni televizyon modellerinin satışlarına da pozitif etki ediyor.”
Depolama ve kulaklık

USB ve harici bellekler öğrencilerin vazgeçilmezleri arasında. Ders notları, ödevler ve sunum gibi evrakların arşivlenmesi ve depolanması için kullanılıyor. Bu nedenle okula dönüş alışveriş listesinin başında yer alıyorlar. Kulaklık ise her öğrenci için vazgeçilmez. Müzik seven gençlerin gözdesi. Ödev yaparken de işlerine yarıyor. Taşınabilir şarj cihazları da cep telefonları ve diğer teknolojiler için gerekli. Özellikle cep telefonu şarjının bitmesi ise onlardan haber almada en büyük sorun.