Yüksel BALCI/ÖDEMİŞ (İzmir), () - İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nin mahalleye dönüştürülen Bıçakçı Köyü ile Beydağ Halıköy'ün ortak yaylası olan Ovacık'ta barbunya ekimine başlandı. İstanbul'daki toptancıların sıklıkla talep ettiği Ovacık Yayla Barbunyası, en fazla İstanbul'da tüketiliyor.
Barbunya tohumları, Ovacık Yaylası'nda mayıs ayında toprakla buluşmaya başladı. Yemyeşil görüntüsüyle hem Ödemişlilerin hem Beydağlıların hem de Aydınlıların akınına uğrayan Ovacık Yaylası 1200 metre yükseklikte yer alıyor. Lezzetiyle tercih edilen Ovacık barbunyasının hasadı eylülün ilk haftasında yapılacak. Ekim sezonu ise haziran ayı ortalarına kadar devam edecek.
Ovacık'ta barbunyanın halkın geçim kaynağı oluğunu belirten üreticilerden Salih Sarpdere, "Kazandığımız genellikle maliyete gidiyor. Suyu pompayla yer altından çektiğimiz için elektrik başlıca giderlerimizden biri. Doğa koşulları nedeniyle yaylada yılda bir ürün alabiliyoruz. İşçilik, mazot, elektrik giderleri nedeniyle karnımız ancak doyuyor. Biz yine de toprağımıza sahip çıkarak üretmeye devam edeceğiz. Geçen yıl barbunya 1 lira 75 kuruş ile 1 lira 90 kuruş arasında fiyatlara alıcı buldu. Ovacık'ta hasadı yapılan ürün doğrudan İstanbul'a gidiyor. Girdiğimiz zahmete göre kazancımız az. Ekim işinden 20 gün - 1 ay sonra sırıkları dikmeye başlayacağız. Barbunyada işçilik çok çeşitli kademelerden geçiyor. Ağustos ayının son günlerinde ya da eylül ayında hasadı yapmış olacağız" dedi.
FİYATLARIN BELİRLENMESİ LAZIM
Üreticilerden Mehmet Dağlı ise 40 dekarlık alanda ailesiyle barbunya yetiştirdiğini ifade etti. Ovacık Yaylası'nda zaman zaman barbunya şenlikleri de düzenlediklerini belirten Dağlı, "Bizler kışın Bıçakçı'da kalıyoruz, bir kısım vatandaşımız da kışın Halıköy'de kalıyor. İki ilçenin ortak yaylasındayız. Yaz mevsiminde buraya göç ediyoruz. Barbunya bu yaylanın en temel ürünü. Lezzetli oluşu nedeniyle tüccar ilgi gösteriyor. Elbette üreticinin bu maliyetlerle mücadele etmesi zor. 5 kızımla birlikte ailece çalışıyoruz. Bu bir aile ziraatıdır. Tarlamızın bir yanında da kendimizin tüketeceği domates ve biberimizi yetiştiriyoruz. Yılda sadece bir ürün elde ettiğimiz için barbunyamıza gözümüz gibi bakıyoruz. Umudumuz ürünümüzün hak ettiği değeri bulmasıdır. Ancak her yıl fiyatta bir belirsizlik oluyor. Bu belirsizlik en çok üreticiye zarar veriyor. Tek fiyat belirlenmesi lazım" diye konuştu.

YB(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)