NEVŞEHİR Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, Türkiye'nin, ABD Merkez Bankası FED’in para musluklarını kısacağını resmen açıklamasından dünyada en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Parmaksız yeni dönemde işadamlarına temkinli olmalarını, hesaplarını kitaplarını iyi yapmalarını önerdi.
Nevşehir Ticaret Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Seyit İnce, 2013 yılı sonlarında başlayan siyasi gerginliğin ekonomik göstergelere yansımaya başladığını belirterek, "Döviz kurunda ve borsadaki dalgalanmalar yatırımcıyı, döviz ile borçlanmış işadamlarını, ithalat ve ihracatçıyı endişeli bir döneme sokmuştur" dedi.
TÜRKİYE 'KIRILGAN BEŞLİ'DEN BİRİ
Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız ise, ülkemizde son 1.5 aydır yaşananların 2014 yılı için önemli bir risk oluşturduğunu belirterek, aslında yaşananın küresel bir sıkıntı olduğuna dikkati çekti. Dünyada küresel ekonominin Amerikan Merkez Bankası FED tarafından yöneltildiğini belirten Parmaksız şöyle konuştu:
"Şimdi FED para musluklarını kısacağını açıkladı. Aslında geçen sene Mayıs’tan beri parayı kısacağım diyordu, ama 18 Aralık’ta para musluklarını kısacağını resmi olarak ilan etti. Küresel ekonomi o günden beri çalkantıda. Herkes paranın azalacağı yeni döneme adapte olmaya çalışıyor. Bu işten en fazla etkilenen 5 ülke var. Bunlara 'kırılgan beşli' diyorlar. Biz de bu 5 ülkeden biriyiz. Bu listede Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya ve Türkiye var."
'HEPİMİZ ARTIK DAHA BORÇLUYUZ'
Bankaların 135 milyar dolar, reel sektörün de 120 milyar dolar borcu olduğuna dikkati çeken NTSO Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yani hepimiz artık daha borçluyuz. 'Benim dolar borcum yok' diye düşünmeyin. Bankalar zarar edince ne yapacak, bir şekilde o zarar bizden çıkacak. Ya krediyi geri çağıracaklar, ya daha fazla faiz isteyecekler. Bu bize şunu gösteriyor. Temkinli olmamız gereken bir dönemdeyiz. Hepimizin hesap kitabımızı sıkı sıkıya kontrol etmemiz lazım."