BİTLİS Valiliği ve Zorlu Enerji Grubu'nun ortak yürüttüğü proje kapsamında, Nemrut kalderasındaki sıcak su potansiyelini belirlemek için başlatılan çalışmalar, 250 ayrı noktada devam ediyor. Vali Veysel Yurdakul, bölgede 5 yıl içinde 5 adet 5 yıldızlı otel yapmayı ve 5 bin kişiyi istihdam etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Geçen günlerde Zorlu Enerji Grubu ile imzalanan protokolün ardından çalışmalara başlayan ekipler, Nemrut kalderası (volkanik çöküntü) etrafında 250 ayrı noktada sıcak su arayışlarını sürdürüyor. Çalışmaları yerinde görmek üzere Ahlat İlçesi'ne bağlı Serinbayır Köyü'ndeki araziye giden Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Konu ile ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Yurdakul, hedeflerinin 5 yıl içinde 5 adet 5 yıldızlı otel yapılması ve 5 bin kişinin istihdam edilmesi olduğunu söyledi.
Nemrut kalderasında jeotermal çalışmaların devam ettiğini belirten Vali Yurdakul, bir Kanada firmasının özellikle bu bölgedeki araştırmalarda son derece ileri teknoloji ile çalışma yaptığını söyledi. Beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Vali Yurdakul, "Hedefimiz, bölgede başta enerji santrali kurmak üzere 100 derece üzerinde bir suya kavuşmaktır; protokolde de, bu enerjiden çıkan suyu, gerek sera, gerek şehir ısıtması ve kaplıca alanlarında kullanmaktır. Ben burada çalışma yapan gerek yerli gerek yabancı arkadaşlara çalışmalarında kolaylıklar diliyorum. Bir an önce istedikleri o su ile buluşmalarını diliyorum" diye konuştu.
'SUYA KAVUŞMAMIZ ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ'
Bölgede çalışma yapanların sıcak su ile buluşmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Yurdakul, "Onların bu su ile buluşması ülkemiz açısından, Doğu Anadolu Bölgesi ve Bitlis açısından çok önemli bir dönüm noktası olacaktır. Çünkü yıllardır bu potansiyelin burada olduğunu biliyoruz. İnşallah en kısa zamanda amacımıza ulaşacağız. Bir an önce enerji santrali, termal otellerimiz, sera, ısıtma ve soğutma mekanizmaları, meyve kurutma ve şehir ısıtması projelerimiz hayata geçer" dedi.
Bölgede çıkarılacak sıcak suyun halkın istihdamına, yaşamına ve refahına gereken katkıyı sağlayacağını da dile getiren Vali Yurdakul, "Buralardan çıkarılacak sıcak sular, şehir ısıtmasında 10 bin konutu ısıtacak. Bunların içinde Güroymak, Rahva mevkisi ve Tatvan bulunuyor. Özellikle Rahva mevkisinde bulunan toplu konutlar, üniversite ve oradaki kamu binaları öncelikli hedef kitlemiz içerisindedir" ifadelerini kullandı.
Jeotermal enerjinin dünyanın en temiz enerjisi olduğunu belirten Vali Yurdakul konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yerli kaynaklar Türkiye’nin enerji politikalarının geleceği için çok önemlidir. Birincisi, dışa döviz ödemeyi bırakmış olacağız. İkincisi, yaşanılabilir ve havası temiz kentlerde yaşayacağız. Termal suyun insan yaşamı ve sağlığı bakımından otellerde doğrudan katkısı olacak. Tabii bu otellerin hayata geçmesi ile de doğrudan biz jeotermal ile şehrin istihdamına katkı sağlamış olacağız. Bitlis’te 5 yılda, 5 yıldızlı 5 otel ve 5 bin kişi istihdam edeceğiz. İlk hedefimiz budur. 5 yıl içerisinde ne kadar aşama kaydederiz, bunu bilemeyiz. Ama biz kendimize bir hedef bıraktık ve ilerlemeye devam edeceğiz. Bitlis’te işsiz gençlerimiz var. Bizim amacımız Tatvan bölgesinde yapılan otellerde Bitlis’teki işsiz gençlerin tamamını, insan kaynakları alanında eğitip, bekçi, bakıcı, bellboy, taşıyıcı, resepsiyon memuru, bilgi işlemci gibi aklımıza gelen tüm branşlarda istihdam etmeyi düşünüyoruz. Bu çalışmalar çok geniş bir alanda yapılacaktır."