ANTALYA'da kurulacak 'Nar Tanıtım Grubu' ile Türkiye'de üretilen narın tanıtımına dönük çalışma yapılacak.
Özellikle geçen yıl yaşanan arz fazlası nedeniyle düşük fiyattan alıcı bulan ve üreticinin elinde kalan narın tüketimini artırmak için çalışma başlatıldı. Gelecek yıllarda kritik bir ürün olacağı tahmin edilen narın yurt içi ve yurt dışındaki pazarını genişletmek amacıyla Antalya'nın öncülüğünde 'Nar Tanıtım Grubu' kurulması kararlaştırıldı. Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde geçen hafta bir araya gelen sektör paydaşları, Nar Tanıtım Grubu'nun şubat ayı içinde kurulmasına karar verdi.
DIŞ PAZAR OLANAĞI BULUNMALI
Nar Tanıtım Grubu'nun kurulma gerekçesi ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, geçen yıl yaşanan sıkıntılar nedeniyle narı ele almayı düşündüklerini belirtti. Yetiştirmesi kolay bir ürün olduğu için narın Türkiye'deki ekim alanının arttığını aktaran Ahmet Dallı, şöyle konuştu:
"Narda, muhafaza ve değerlendirme sorunu var. Ürünün muhafazası ve değerlendirmeler için donatılar gerekiyor. O donatılar da yeterli olmadığı, üretim planlaması sağlıklı olmadığı zaman üreticinin elindeki ürün ucuza gidiyor. Önümüzdeki yıllarda narın bazı ekim alanları da verime yatmaya başlayacak ve bu sorun giderek artacak. Eğer bir dış pazar olanağı, içeride ürünü çeşitlendirme olanağını geliştirmezsek önümüzdeki yıllarda nar üreticisinin daha zorlanacağını öngördük."
AMAÇ, NARI TANITMAK
Nar Tanıtım Grubu'nun; genetik zenginlik yok edilmeden narın pazara yönelik uygun çeşidinin belirlenmesi, tüketimi aşamasında tanelemenin yapılması, taneleme için bir cihaz geliştirilmesi, kurutulması ve meyve suyunun zenginleştirilmesi gibi konularda çalışma yapacağını aktaran Ahmet Dallı, amaçlarının nar üreticilerini öne çıkarmak ve narı tanıtmak olduğunu anlattı. Antalya'nın Türkiye'deki nar üretiminin yüzde 21'ini karşıladığını vurgulayan Ahmet Dallı, Nar Tanıtım Grubu'nun sadece Antalya ölçeğinde değil, Türkiye genelinde çalışma yapmasını planladıklarını kaydetti.