BURSA'da konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Türkiye'de araştırmacı sayısının 80 bin olduğunu, 2023'te bu rakamın 300 bine ulaşmasını hedeflediklerini söyledi. Aslan, "Bu orana 2023'e varmadan ulaşmak istiyoruz ama acele ederken, kaza yapmamak lazım. Ar-Ge merkezleri kurulmuş ama orada zayıfız" dedi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) 'Bursa Sanayisi'nde Dönüşüm Konferansı' yapıldı. Konferasında açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, kaliteli üretimin amaçlandığını, bunun kamu, özel sektör ve üniversite işbirliği ile gerçekleşebileceğini söyledi. Bilgi ile ürünü birlikte üretme aşamasının teknoloji geliştirme bölgesinde olabileceğini dile getiren Prof.Dr. Aslan, Türkiye'de 53 teknoloji geliştirme bölgesi olduğunu ama bunlardan 39'unun aktif olduğunu vurguladı. Türkiye'de şu an araştırmacı sayısının da 80 bin olduğunu ve 2023 hedeflerinde 300 bin kişiye ulaşma hedefi bulunduğunu belirten Prof.Dr. Ersan Aslan, "Bu orana 2023'e varmadan ulaşmak istiyoruz ama acele ederken kaza yapmamak lazım. Ar-Ge merkezleri kurulmuş ama orada zayıfız" diye konuştu.
Bursa'da da 6 bine yakın firma bulunduğunu hatırlatan Prof.Dr. Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunların içine baktığmızda Bursa'da 22 Ar-Ge merkezi yeterli mi? Tüm Türkiye'de koşacağız ama Bursa'da ayrı koşacağız. Ar-Ge merkezi işletmeye faydası var. Çünkü 300 bin araştırıcı sayısına da katkısı olacak. Doktoralı araştırıcılar var ise bu sayı çok daha önemli olacak. Ar-Ge merkezi sayısını arttırmalıyız. Bu sene sonunda 22 sayısını 44 yapmaya var mısınız? Ben inşallahı müracaat edeceğiz diye alıyorum."
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise oda bünyesinde uzay, havacılık ve sanayi kümelenmesi ile kendi tramvayını üretme gibi projelerin olduğunu belirterek, bakanlık bünyesinde destek beklediklerini kaydetti. Burkay, bakanlığın sağlayacağı finansal destekle eğitim, gelişim ve kurumsallaşma adına önemli olacağını vurguladı.

ST(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)