BURSA’nın Mudanya İlçesi’nde, zeytinde verim düşüklüğü görülürken, zeytinyağına ilgi gösteren Çin'e ihracata başlanması umut ışığı oldu.
Mudanya'nın Yörükali ile Çepni Köyü arasında zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan Mustafa Avcı ve oğlu Yiğit Avcı, Çinliler'e ihracat yapmaya başladı. Zeytindeki rekolte düşüklüğüne üzülen baba-oğul, geçen ay tesislerine gelen Çinli Xian Dang Ma ile ihracat konusunda anlaştı. Tesiste üretilen zeytinyağı ve zeytinyağından üretilen ev sabunlarına hayran kalan Çinli tüccar, fabrikadan 2 konteyner dolusu ürün alarak Çin’e gönderdi. Fabrikadaki üretimin her safhasındaki çalışmaları izleyen Xian Dang Ma, Türkçe de öğrenmeye başladı.
Xian Dang Ma, Çinliler'in Mudanya da üretilen zeytinyağını çok sevdiklerini ve her yerde kullandıklarını belirtti. Firma sahibi Yiğit Avcı, bu yıl zeytinyağlık zeytinin az olmasına rağmen aralıksız olarak çalışmalarını sürdürdüklerini anlatırken şöyle dedi:
"Zirve şirketi sahibi Xian Dang Ma, köyümüze gelerek tesisimizi gezdi, çalışmalar konusunda bilgi aldı. Üretimi yakından takip ettikten sonra Çin'e zeytinyağı göndermek istediğini belirtti. Üretimin her safhasında bizimle çalışıyor. 2 konteyner dolusu zeytinyağının üretilmesi ve ambalajlanmasıyla araca yüklenmesinde kendisi de çalıştı. Çin'e ihracatımız bundan sonra da devam edecek. Bugüne kadar bizler Çin'den ithalat yaparken bugün biz onlara mal ihraç ediyoruz. Bu bizim, hem de ülkemiz için oldukça mutluluk vericidir."