Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, seçimden dolayı sadece iç piyasada durgunluk yaşanabileceğine dikkat çekerek, "Türkiye ihracat odaklı bir büyümeyi hedef alan ülkedir" dedi.
Piyasadaki hareketlenmenin ülkedeki istikrarın etkisinde olduğunu, istikrar sürdüğü sürece de ekonomide canlılığın olacağını ifade eden Şerafettin Aşut, "Ekonomi bisiklete binmek gibidir. Pedal çevirmeyi bırakırsanız düşersiniz. Bu anlamda ticaretin hızında değişimler olabilir ama asla durmaz. Ticaretteki değişimleri her zaman somut şeylere bağlamamak gerekir. Bazen psikolojik şeyler de ekonomiyi etkiler. Dış politika ve iç politikadaki bazı gelişmeler gibi. Örneğin Suriye gelişmeleri veya seçim arifesinde olmamız gibi. Ama bunlar geçicidir. İş dünyası gidişatı görmek için biraz tedbirli davranır ama nihayette o da üretmek ve satmak zorundadır. Bizler iş dünyasının insanları realist kişileriz. Karşımızda pembe tablolar olmayabilir ama sürekli felaket tellallığı yapmaya da gerek yok. Piyasalarda seçimden dolayı sadece iç piyasada bir durgunluk yaşanabilir. Ama iş dünyası sadece iç piyasaya iş yapmıyor. Türkiye ihracat odaklı bir büyümeyi hedef alan bir ülke" diye konuştu.
Mersin'de tarımın, gıdanın, lojistiğin, sanayinin ve turizmin tüm sektörleri ile ihracat odaklı, dış bağlantılı sektörler olduğunu vurgulayan Aşut şu görüşlere yer verdi:
"Bu anlamda Mersin ekonomisi seçimden dolayı iç pazarda biraz etkilenebilir ama neticede dışa açılma anlamında tam gaz devam etmek zorundayız. İş dünyamız çok değişti. Artık dünyayı tanıyan bir iş dünyamız var. Mazeretler değil çözüm üreterek ayakta kalabileceğimizi biliyoruz. Dış politikaya, iç politikaya, seçime endeksli değil, kendi firmalarımızın, ürünlerimizin, çalışanlarımızın kalitesine endeksli çalışmalıyız. Çünkü, ne ticaret durur, ne üretim durur. Elbette siyasi istikrar, ülke içindeki huzur, dış politikamızdaki istikrar, demokrasinin kalitesi, yapısal reformların tamamlanması ekonomi adına çok önemlidir. Ve bunları hayata geçirmek devletin asli görevidir. Ticaret bu eksiklerden ve güncel olumsuz gelişmelerden etkilenmiyor demek doğru olmaz. Ama hiçbir şey bizi kendi firmalarımızı, ürünlerimizi, insan kaynağımızı nitelikli hale getirmemek kadar etkileyemez. Türkiye sanal sorunlardan kurtulup, asli sorunlarına eğilirse piyasalar kendiliğinden düzelir."

ME(AŞ/BK/BT) (FOTOĞRAFLI)