TÜRKİYE'nin yaş meyve ve sebze ihracatında ilk sırada olan Rusya'nın en büyüğü Moskova Pokrovsky Hali'nin bir cinayet sonrası kapatılması, ihracatçıda şok etkisi yarattı. Türkiye'deki ihracatçı birlikleri Ekonomi Bakanlığı yetkilileri aracılığıyla halin yeniden açılması için Rus yetkililerle ikili görüşmelere başladı.
Rusya'nın en büyüğü ve Türk yaş meyve ve sebze ihracatçısı açısından da en önemli toptancı hali konumundaki Moskova Pokrovsky Hali'nin, işlenen bir cinayet nedeniyle kapatılması, Türk ihracatçıları zor durumda bıraktı. Bölgede bir göçmen tarafından Rus bir gencin öldürülmesi sonrasında Rusya yetkili makamlarınca, kaçak işçi çalıştırıldığı ve hijyen kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle kapatılan Pokrovsky Hali, başta Antalya olmak üzere Türkiye'den yapılan yaş meyve sebze ürünleri ihracatında büyük lojistik bir öneme sahipti. Özellikle örtüaltı üretimi ihracatının başladığı Ekim ayı sonu itibariyle gelen bu karar domates ve salatalık üretimi başta olmak üzere birçok sebze üreticisinde büyük endişe yarattı.
'FİYATLAR TABAN YAPAR'
Son dönemlerde meyve sebze ürünlerinde don, sel ve fırtına gibi nedenlerle yaşanan sıkıntıları hatırlatan Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, asıl tehlikenin Moskova'daki Hal'in kapatılması olduğunu söyledi. Rusya'nın en büyüğü olan bu Hal'in kapatılmasının Antalya'dan yapılan ihracatın sıkıntıya girmesi anlamına geldiğine değinen Rıza Uysal, “Özellikle domates ve salatalık ihracatımızda sorunlar yaşamak muhtemel ve bu konuda hükümet yetkililerinin gerekli girişimlerde bulunması gerekir. Önümüzdeki 10-15 gün içinde domates ve salatalık olmak üzere Rusya'ya yoğun bir ihracat başlayacak. Sezon boyunca 250 bin tonun üzerinde domates ihracat ettiğimiz bir pazar. Durup dururken kapatılması pek anlamlı gelmiyor ve özellikle tam Türkiye'den ihracatın başladığı döneme denk gelmesi olumsuz bir durum. Biz ihracatı Rusya'ya yapamaz ve başka pazar da bulamazsak fiyatlar taban yapar" diye konuştu.
CİNAYET YÜZÜNDEN KAPATILDI
Pokrovsky Hali'nin kapatılma nedeninin bölgede bir göçmen tarafından Rus bir gencin öldürülmesi sonrası kaçak işçi çalıştırılması ve hijyen şartlarına uyulmaması gerekçeleri olduğunu belirten Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Hal'in Türkiye ihracatı açısından çok büyük öneme sahip olduğunu ve yeniden açılması için Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin Rus makamlarla görüşmelere başladığını söyledi.
Satıcı, şöyle devam etti:
“Biz sadece ürünlerimizin sevkiyatı açısından kullanıyoruz. Moskova yaş meyve ve sebze tüketimi açısından çok önemli bir bölge. Bu Hal lojistik anlamda da ihracatçılarımıza büyük kolaylıklar sağlıyor. İhracatımız devam edecek ancak Hal açılmazsa büyük sıkıntılar yaşanır. Rusya'da sadece Moskova'ya ürün göndermiyoruz St. Petersburg gibi birçok büyük Hal'e ürün gidiyor ama Moskova'daki Pokrovsky Hali en önemlisiydi ve pazarlama açısından önemli sıkıntılar yaşanır. Bu sorunun çözümü noktasında Ekonomi Bakanlığı yetkilerimiz Rus makamlarla görüşmelere başladı ve belirsizliğin biran önce çözüme kavuşturulması için yoğun bir girişim var."