Geniş kitlelere yönelik önemli düzenmeler için düğmeye basıldı. Kamu çalışanlarının heyecanla beklediği düzenlemeler için geri sayım başladı. Yaşlılara, engellilere ve binlerce çocuğa da müjde geldi.

4C'LİLER KONUŞULDU
Ekonomi bakanları, önceki gün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda, Kamu Personel Danışma Kurulu'nda konuşulan konuları masaya yatırdı. 4C'lilere kadro, memura disiplin affı, 2005'ten sonra görev başlayan personele bir derece verilmesi gibi 20'ye yakın konu toplantıda ele alındı. Edindiğimiz bilgiye göre; bunların bir çoğunda mutabakata varıldı. Bazılarında ise çalışma yapılması kararlaştırıldı. Kamu çalışanlarının heyecanla beklediği bu konuların bu ay sonuna kadar çözülmesi bekleniyor. Karara bağlanan düzenlemelerin torba yasa tasarısına konulabileceği ifade ediliyor.

KİMSESİZE DESTEK
Önceki gün Meclis'e sunulan bir torba tasarı da muhtaç engelli ve yaşlılar ile binlerce çocuğa müjde içeriyor. Hükümet, yaklaşık 40 bin bakıma muhtaç engelli ve yaşlı için ilk defa 'aylık harçlık' uygulamasını başlatacak. Tasarı ile sosyal hizmet kuruluşları, özel bakım merkezleri ve darülaceze müessesinde ücretsiz bakılan engelli, yaşlılara devlet tarafından her ay hiçbir kesinti yapılmaksızın net harçlık ödenecek. Harçlığın miktarı Aile Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek. Ayrıca binlerce gazi çocuğu ile kimsesiz çocukların kolejde ücretsiz eğitim görmesini sağlayacak sistem de başlayacak. Düzenleme yaklaşık 20 bin çocuğun eğitimini ilgilendiriyor. Tasarının yasalaşması ile gelecek bir başka düzenleme ise yetiştirme yurtlarında kalan tüm çocukların kamuda istihdam edilmesi ile ilgili. Daha önce sadece 18 yaşını kurum bakımında dolduran çocuklara bu hak verilirken, tasarının yasalaşması ile kurum bakımında en az 2 yıl kalan tüm çocuklar, kamu kurumlarının binde bir oranındaki kadrolarına yerleşme hakkına sahip olacak.

TEK TAŞ YÜZÜK EL YAKMAYACAK
Hükümet, elmas, pırlanta gibi kıymetli taşların ihracatını artırmak, ithalatında ise frene basmak için vergi düzenlemesi yapıyor. Meclis'e sunulan torba tasarıya göre; kıymetli taşlarda uygulanan yüzde 20'lik ÖTV kaldırılarak, şimdiye kadar oranı sıfır olan KDV yüzde 18'e çıkarılıyor. Pırlanta gibi kıymetli taşları hammadde olarak ithal ederek işleyen üretici ÖTV ödemeyecek. Böylece, yüzük, kolye gibi ziynet eşyaları daha ucuza mal olacak. Ayrıca ön ödemeli hatlardaki (kontörlü) mobil internete vergi indirimi öngörülüyor. GSM aboneleri, hatlarına yükledikleri TL'yi mobil internette kullandığında yüzde 25 yerine yüzde 5 ÖTV ödeyecek.