Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN'deki Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanlarının Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'na saldırmasına tepki göstererek, "En kutsal hak olan yaşam hakkına yönelik terör saldırılarını kınıyor, gelişen Türkiye-Irak ilişkilerinin bu durumdan ciddi yara alacağından endişe ediyoruz" dedi.
TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, IŞİD terör örgütü militanlarının Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'na saldırmasıyla birlikte Irak'ta gerilen süreci değerlendirdi. Olayların öncelikle insani boyutunu ele alan Kılıç, "Daha şimdiden terör saldırıları ile çok sayıda sivilin yaşamına son verildiği bilgilerine ulaşıyoruz. En kutsal hak olan yaşam hakkına yönelik terör saldırılarını kınıyor, ülkemiz konsolosluk çalışanları ile TIR şoförlerinin bir an önce sağ salim serbest bırakılmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.
Öte yandan komşu Irak'ta yaşananların gerek sosyal gerek ekonomik olarak en derin izlerinin Türkiye'de hissedileceğini işaret eden Kılıç şunları söyledi:
"Olaylar öncelikle Türkiye ile Irak arasındaki ticaretin hızını kesecek. Bölgede kaos tedirginliği yaşanıyor. Türkiye'nin Almanya'dan sonraki en büyük ihraç pazarı olan Irak'ta yaşananlar yayılırsa 12 milyar doları bulan ihracatta büyük düşüş yaşanabilir. Irak'ta yatırımları bulunan veya bu bölgeye lojistik taşımacılık yapan dernek üyelerimiz de mağduriyetler yaşamakta. Özellikle lojistik firmalarının taşımaları durdu diyebiliriz. Yaşanacak kayıplara ilişkin şimdiden önlem alınmalı. Zararların tanzimi için tedbir alınmalı. Bu menfur saldırı ile son yıllarda giderek gelişen Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkilere bir darbe vurulmak istendiğini açıkça görüyoruz. En büyük beklentimiz kaosun bir an önce bitmesi ve düzenin tekrar sağlanması."

FOTOĞRAFLI