– MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu'nun gece yarısı yaptığı faiz artırımı, iş dünyasında olumlu karşılık bulmalı. MÜSİAD yaptığı açıklamada, "Ülkemizin Makro ekonomik göstergeleri açısından olumsuz bir tablo olmamasına rağmen, bu radikal değişikliği doğru bulmuyoruz" denilirken, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ise, "Gelinen noktada, hem yüksek faizin hem de döviz kurlarındaki oynaklığın bedelini reel kesim ödüyor. Mevcut şartlarda orta vadede ihracat hedeflerini tutturmak, artık büyük başarı olur" ifadeleri kullanıldı.
MÜSİAD: BU RADİKAL DEĞİŞİKLİĞİ DOĞRU BULMUYORUZ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından açıklanan faiz kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. MÜSİAD faiz artırım kararını doğru bulmadığını belirtirken şu ifadeleri kullandı:
"Reel sektörün temsilcisi olarak, Türkiye ekonomisine güvenimizi her fırsatta dile getirerek, Gezi Olaylarından başlayarak, 17 Aralık soruşturmasına kadar uzanıp bugünlere gelinen süreçte, MB’nin faiz arttırımı üzerindeki baskıyı kırmaya çalıştık. TL’deki değer kaybı ile MB üzerinde son günlerde artan faiz baskısını, elindeki alternatif araçlarla giderebileceğine yönelik görüşlerimizi belirtmiştik. MB de, farklı zamanlardaki açıklamalarında, alternatif araçlar kullanılarak, öncelikle kur üzerindeki baskının bertaraf edilebileceğini dile getirilmişti. Bugün gelinen noktada, MB, faizlerin arttırılması yönündeki baskılara direnemeyerek radikal bir kararla, faiz koridorunda ortalama 400 baz puan artışa gitti. Ülkemizin Makro ekonomik göstergeleri açısından olumsuz bir tablo olmamasına rağmen, son 9 aylık yüzde 4'lük büyüme ortalaması ve bu büyümede reel sektör yatırımlarının 3'üncüsü çeyrek itibariyle artış göstermesine rağmen, bu radikal değişikliği doğru bulmuyoruz. Bu politika faizi artırımının, kredi faizlerine hemen aşırı şekilde yansıtılarak, iş adamları ve halkın üzerine haksız bir yük getirmesine engel olunmalıdır. Aksi takdirde, 2014 büyümesi üzerinde olumsuz etki oluşturacaktır. Umarız ülkemiz tekrar, yüksek faiz, düşük kur sarmalına girmez. Yine umarız, mümkün olan en kısa zamanda, bu faiz arttırımını geri alacak adımlar atılır. Bu aşamada, faiz artırımının işletmeler üzerindeki yükünü hafifletmesi için, hükümet, KOBİ’leri destekleyecek, istihdamı, yatırımları ve dolayısıyla büyümeyi artıracak ek tedbirleri acilen almalıdır.
Bu ülkenin gelişmesi için çalışan herkes, özellikle de olayların buraya gelmesine şu veya bu şekilde sebep olanlar, ellerini vicdanlarına koyarak, gelinen aşamadan kimlerin mutlu olduğuna, bu bedeli millet öderken kimlerin hesabına ödeme yapıldığına kafa yormalı, bu vebalin altında mahşeri vicdanda verilecek hesabı unutmamalıdır.
Tüm bunlara rağmen, işadamları olarak, ülkemizin ekonomisine güvenimizi sürdürdüğümüzü belirtmek istiyoruz."
TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: FAİZ ARTIRIMININ KURLARDA DENGE SAĞLAMASINI UMUYORUZ
Merkez Bankası'nın faiz artırımını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Merkez Bankası'nın yaptığı faiz artırımının, kurlarda denge ve istikrar sağlamasını umut ediyoruz" dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıklaması şöyle:
"58 bin ihracatçıyı temsil eden Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, bugüne kadar her fırsatta dengeli, istikrarlı ve öngörülebilir bir kur seviyesinin, sürdürülebilir ihracat artışı için büyük önem taşıdığını defalarca vurguladık. Ancak FED'in parasal genişlemeyi bitirme konusunda adımlar atmasıyla birlikte, başta tüm gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünyada önemli çalkantılar yaşanmaya başladı. Bunun sonucunda da gelişmekte olan ülke paralarının değer kaybettiğini gözlemledik. Geldiğimiz noktada Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararı almasının kaçınılmaz olduğu ortaya çıktı.
Bu faiz artışı ile birlikte kurların ve piyasaların daha dengeli ve istikrarlı olmasının yolunun açıldığını düşünüyoruz. Bununla beraber, FED'in başlattığı bu çalkantılı ortam ve ülkemizdeki seçimler dolayısıyla dalgalanmanın altı ay kadar devam etmesi bekleniyor. Bu süreçte Merkez Bankası'nın döviz piyasalarındaki dalga seviyesini azaltıcı önlemler almaya devam etmesini ve tüm gelişmekte olan piyasaların tekrar fiyatlandığı bu dönemde Merkez Bankası'nın daha zamanında, daha pro-aktif adımlar atmayı sürdürmesini bekliyoruz. Son gelişmeler, faizleri yükseltmenin de tek başına sosyo-ekonomik ve sosyo-politik çalkantılara çare olamayacağını göstermektedir. İşte bu yüzden son yıllarda Türkiye ekonomisinin başarısının en büyük sebebi olan ekonomik istikrarın korunması için hepimizin gereken çabayı göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Spekülatif hareketlerden ve açıklamalardan orta ve uzun vadede ekonomiye bir fayda gelmeyeceğini düşünüyoruz."
THİB BAŞKANI GÜLLE: İHRACAT HEDEFİNİ TUTTURMAK ARTIK BAŞARI OLUR
Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını değerlendiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, yüksek faizin ve döviz kurlarındaki oynaklığın bedelini reel sektörün ödediğini söyledi. Gülle, "Merkez Bankası, faiz konusunda baskı altında tutuldu. Faiz silahını erteleyen Merkez Bankası, beklenenin üstünde bir faiz artırımı yaptı. Merkez Bankası'nın reel kesim için daha cesur kararlar alması gerekiyordu. Gelinen noktada, hem yüksek faizin hem de döviz kurlarındaki oynaklığın bedelini reel kesim ödüyor. Mevcut şartlarda orta vadede ihracat hedeflerini tutturmak, artık büyük başarı olur. Merkez Bankası başkanlarının, uzun süre baskı altında tuttuğu TL'ye, en ufak kırılganlıkta kontrolsüz şekilde aşırı değer kazandırma politikasından vazgeçmesi gerekiyor. Her sene enflasyon oranında kur artışı yaşatması gerekiyor ki, kurlarda büyük ölçüde oynama olmasın, TL'nin imajı zedelenmesin ve büyüme hedefleri değişmesin" şeklinde konuştu.
İHKİB BAŞKANI TANRIVERDİ: YÜKSEK FAİZİN FATURASINI ÜRETİCİ KOBİ'LER ÖDEYECEK
Faiz kararını değerlendiren İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise yüksek faizin faturasını KOBİ'lerin ödeyeceğini savunurken şunları söyledi:
"Merkez Bankası yaptığı bu müdahaleyi değişik enstrümanlarla karalı bir şekilde Aralık ayında uygulasaydı sorun bu kadar kronikleşmezdi. Şimdi tüm dengeleri bozan kurla bu sorunu çözmeye çalışıyor. Aslında bugün geldiğimiz noktada finans piyasalarının istediği oldu. Ancak bunun da yaraya ne kadar melhem olacağı belli değil. Merkez Bankası kendini büyük oyuncuların eline bıraktı. Bundan sonra maalesef büyük oyuncular ne isterse onu yapmak zorunda olacak. Bu sene zor geçecek.
Öte yandan Merkez Bankası 1 hafta önce yani 21 Ocak'ta yaptığı toplantıda müdahalede bulunsaydı Türkiye ekonomisinin ödediği fatura bu kadar ağır olmazdı.
Faiz oranları beklentilerin çok üzerinde yükseldi. Merkez Bankası'nın faizi 10-12 olursa KOBİ'lerin kullandığı faiz 20'nin üzerinde olur. Bir yandan yüksek faiz, öte yandan yüksek kur reel sektörü ciddi sıkıntıya sokacak. Faiz maliyeti ciddi oranda artacak olan üretici KOBİ'leri zor günler bekliyor. Biliyoruz ki ekonomi yönetimi sadece Merkez Bankası'ndan ibaret değil. Bu nedenle hükümetten sağduyuyla hareket edip, özellikle üretici firmaları koruyacak kararları almasını bekliyoruz."
TGSD BAŞKANI NEGRİN: KURDAKİ YÜKSEK ORANLI İNİŞ ÇIKIŞ TİCARETE ZARAR VERİR
Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, "Merkez Bankası'nın, dövizin böylesine hızlı iniş çıkışlarını engelleyecek düzenli ve ince ayarlara ihtiyacımız olduğunun farkına vardığını umut ediyoruz. Geride kalan 1 ay içinde ürün satan hazır giyim ihracatçıları şayet forward yapmadılarsa ciddi zarar ettiler demektir. Zaten global rekabet ortamında son derece düşük karlılıkla çalışan ihracatçının kazancı da kur belirsizliğine giderse, kaybeden Türkiye olur. Bunun iyi bilinmesi gerektiğine inanıyorum. Kurdaki yüksek oranlı iniş çıkışlar, sırasıyla ihracatçıya da ithalatçıya da zarar verir. Başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi yönetiminin tüm aktörlerinin bu bakış açısıyla hareket etmesi çok daha yararlı olur."
'FAİZ ARTIRIMININ KURLARDA DENGE SAĞLAMASINI UMUYORUZ'
Merkez Bankası'nın faizlerde yaptığı artışı yorumlayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, finansal piyasalarda yaşanan yüksek volatilitenin ihracatçıların önünü görmesi zorlaştırdığını söyledi. Büyükekşi, “Merkez Bankası'nın yaptığı faiz artırımının, kurlarda denge ve istikrar sağlamasını umut ediyoruz" dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıklaması şöyle:
"58 bin ihracatçıyı temsil eden Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, bugüne kadar her fırsatta dengeli, istikrarlı ve öngörülebilir bir kur seviyesinin, sürdürülebilir ihracat artışı için büyük önem taşıdığını defalarca vurguladık. Ancak FED'in parasal genişlemeyi bitirme konusunda adımlar atmasıyla birlikte, başta tüm gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünyada önemli çalkantılar yaşanmaya başladı. Bunun sonucunda da gelişmekte olan ülke paralarının değer kaybettiğini gözlemledik. Geldiğimiz noktada Merkez Bankası'nın faiz artırımı kararı almasının kaçınılmaz olduğu ortaya çıktı.
'KURLARDAKİ DALGALANMA 6 AY DAHA SÜREBİLİR'
Bu faiz artışı ile birlikte kurların ve piyasaların daha dengeli ve istikrarlı olmasının yolunun açıldığını düşünüyoruz. Bununla beraber, FED'in başlattığı bu çalkantılı ortam ve ülkemizdeki seçimler dolayısıyla dalgalanmanın altı ay kadar devam etmesi bekleniyor. Bu süreçte Merkez Bankası'nın döviz piyasalarındaki dalga seviyesini azaltıcı önlemler almaya devam etmesini ve tüm gelişmekte olan piyasaların tekrar fiyatlandığı bu dönemde Merkez Bankası'nın daha zamanında, daha pro-aktif adımlar atmayı sürdürmesini bekliyoruz.
Son gelişmeler, faizleri yükseltmenin de tek başına sosyo-ekonomik ve sosyo-politik çalkantılara çare olamayacağını göstermektedir. İşte bu yüzden son yıllarda Türkiye ekonomisinin başarısının en büyük sebebi olan ekonomik istikrarın korunması için hepimizin gereken çabayı göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Spekülatif hareketlerden ve açıklamalardan orta ve uzun vadede ekonomiye bir fayda gelmeyeceğini düşünüyoruz."

GD(SS)