(Analist görüşleri eklendi.)

İSTANBUL, 17 Temmuz () - Merkez Bankası politika faizini beklendiği gibi 0.50 puan düşürdü.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.75’ten yüzde 8.25’e indirdi.

PPK, faiz koridorunun alt bandını da 0.50 puan düşürerek, yüzde 8.0'den yüzde 7.5’e indirdi. Kurul, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını ise yüzde 13.5 düzeyinde sabit tuttu.

"CARİ İŞLEMLER AÇIĞINDA İYİLEŞME GÖZLENECEK"

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmekte olduğu ifade edilen Merkez Bankası açıklamasında. "Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemektedir. İhracat ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapmaktadır" denildi ve eklendi:

"Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir."

"GIDADA ARTIŞ ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜ SINIRLADI"

Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktörün "gıda fiyatlarındaki yüksek seyir" olduğu da vurgulanan açıklamada, "Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir" denildi ve şu bilgilere yer verildi:

"Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

İNDİRİM ORANI BEKLENTİLER DAHİLİNDE

Merkez Bankası'nın 0.50 puanlık faiz indirimi beklentiler dahilinde olduğu için, piyasalarda önemli bir etkisi olmadı. Faiz kararının açıklanmasına saatler kala Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, "'Bu tefeci faizidir, bu faizle bu memlekette üretim olmaz" sözleri üzerine, 2.13 lira sınırına dayanan dolar, kararın açıklanmasından sonra 2.1220 düzeylerine döndü.

Karar açıklanması öncesinde 82 bin puanın üzerinde olan Borsa İstanbul Endeksi de, faizde indirimin beklentiler dahilinde kalması üzerine 81,500 puan dolayına kadar geriledi.

KÜRESEL KOŞULLAR İYİLEŞMEYE DESTEK VERDİ

Akbank Başekonomisti Dr. Fatma Melek, Merkez Bankası'nın ekonomik faaliyetlere ilişkin "olumlu bir görüş" ortaya koyduğuna işaret ederek, "Karara gerekçe olarak; döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerinde olumsuz yansımalarının kademeli olarak azaldığına dikkat çekiyor ve  küresel likidite koşullarında son aylarda yaşanan iyileşmenin faiz indirimi kararına destek verdiğini belirtiyor" dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

"Enflasyondaki düşüş hızını sınırlayan temel faktör ise gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olarak gösteriliyor. Merkez Bankası, enflasyonu etkileyen tüm unsurları dikkate alacağını ve görünümde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutularak göreli sıkı politikasını sürdüreceğini belirtiyor."

"MERKEZ AGRESİF ADIMLARI ENFLASYONA ENDEKSLEDİ"

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikasına devam edeceğini belirten Merkez Bankası'nın daha agresif adım ihtimallerini "enflasyona endekslediğine" işaret etti.

"Hisse piyasaları adına, bu eylem bir süredir fiyatlanmakta olmasına rağmen beklentilerin karşılanması olumlu olarak algılanabilir" diye devam eden Candır, faizlerin yükseltilmesinin, bankaların sıkı para politikaları altındaki kârlılıklarını olumsuz etkilediğine işaret etti ve ekledi:

"Bu şekilde ölçülü bir azaltımın mevcut politik stabilitede Türkiye’nin ihracatının ve dolayısı ile büyümesinin desteklenmesinin piyasalar tarafından olumlu algılanması söz konusu olabilir."