DENİZLİ'de faaliyet gösteren Mercan Kimya, Türkiye'nin her yıl ithalatına 7 milyon euro ödediği taş yünü ve cam elyaf yapımında kullanılan hidrowax 88 ve türevlerini, dünya kimya devi Sasol Wax lisansıyla üretecek. Güney Afrikalı kimya devi Sasol Wax'la imzalanan anlaşmanın ardından firmanın Almanya'dan gelen yetkilileriyle birlikte deneme üretimine başlandığı belirtildi.
Denizli'de 37 yıldır parafin, vazelin ve çeşitli kimyasallar üreten Mercan Kimya, Türkiye'nin her yıl 3 bin ton ithalat yaparak 7 milyon euro döviz ödediği, cam elyaf ve taş yünün üretiminde kullanılan hidrowax 88 isimli kimyasalı ve türevlerinin üretimi için Güney Afrikalı dünya kimya devi Sasol Wax'la anlaşma imzaladı. 1950 yılından bu yana faaliyet gösteren ve 2003 yılında Almanya'nın Schumann firmasını bünyesine katan, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'daki tesislerinde 35 bin kişinin çalıştığı Sasol Wax'la imzalanan lisans anlaşması kapsamında, firmanın Almanya tesislerinden Denizli'ye gelen yetkililerle deneme üretimine başlandı.
Mercan Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Okay Salgar, Sasol Wax'ın Üretim Müdürü Thomas Haas, Laboratuvar ve Arge Müdürü Dr.Gernet Mayer, Kalite ve Kontrol Müdürü Kerstin Steurs'la birlikte basın toplantısı düzenleyerek anlaşmayla ilgili bilgi verdi. Sasol Wax'la yapılan anlaşma kapsamında Mercan Kimya'da ilk etapta 500 ton, 2'nci aşamada yılda 3 bin ton taş yünü ve cam elyaf yapımında kullanılan hidrowax 88 isimli kimyasalı ve türevlerini üreteceklerini söyleyen Mercan Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Okay Salgar, "Bu kimyasal, taş yünü ve cam elyaf yapımında kullanılan bir kimyasal. Taş yünü ve cam elyafın tozumasını önlüyor. Türkiye'de üretilmiyor. Yılda 3 bin ton kullanıyor ve ithalatına yılda 7 milyon euro ödüyoruz. Dünya kimya devi Sasol Wax'la iki yıldan bu yana süren görüşmelerimizi tamamladık ve anlaşma yaptık" dedi.
Hidrowax 88 ve türevlerinin Mercan Kimya'da Sasol Wax lisansıyla üretileceğini belirten Salgar, "İzolasyon malzemeleri taş yünü ve cam elyafın imalatınının olmazsa olmaz kimyasalı Hidrowax 88'i, Denizli'de üreterek, Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracağız. İlk etapta 500 ton, ikinci etapta 3 bin ton üretim ve nihai hedefte Türkiye'nin iç pazar talebini karşılayıp, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihracat yapmayı amaçlıyoruz. Almanya'dan gelen yetkililerle deneme üretimlerine bugün başlıyoruz. Bu anlaşmanın Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak olması bizim için gurur verici. 7 milyon euro belki çok küçük bir rakam ama bizim için ve Denizli için çok önemli bir adım" diye konuştu.
Sasol Wax'ın Üretim Müdürü Thomas Haas ise Güney Afrika kökenli bir Alman firması olduklarını, wax üretimi yaptıklarını belirterek, "Hidrowax üretimi için Mercan Kimya ile anlaşma yaptık. Bugün ve yarın deneme üretimleri yapacağız. Mercan Kimya'ya bu işbirliğinde güveniyoruz" dedi.

ONB (AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)