KONYA'da Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, yağışların beklenilen düzeyde olmadığı için tarlada ekili olan hububatın tam gelişmediğini, gelişimin normalden 1.5 ay geride olduğunu söyledi.
Tarlalarda henüz çimlenmenin olmadığını ifade eden Ali Ataiyibiner, 2013-2014 üretim sezonunda Ekim ayından sonra hububatın çimlenme ve gelişmesi için beklenen yağışlar istenilen seviyede olmadığını söyledi. Hububat için yorgan vazifesi gören kar yağışının da yetersiz olduğunu belirten Ataiyibiner, ''Ekim ve Kasım'da bir miktar yağdı, ama hububatın çimlenmesinde yeterli değil. Hububat için yorgan vazifesini görecek olan kar yağışı da istenilen düzeyde gerçekleşmedi. Kasım ayının ortalarından itibaren mevsim normallerinin üzerindeki soğuklar da, hububatın ve tohumun çimlenmesini engelledi. Bu olumsuzluklar topraktaki hububatın 1- 1.5 ay gelişmesinin durmasına neden oldu" dedi.
 Bazı çiftçilerin yağışın az olması nedeniyle önlem almak için sulama yaptığına dikkat çeken Ataiyibiner, bu sulamanın da çiftçilerin bütçesine ekonomik olarak ek bir yük getirdiğini kaydetti.
Umutlarının ocak, şubat ve mart aylarındaki yağışlar olduğunu belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Ataiyibiner, şunları söyledi:
"İç Anadolu bölgesi yağış itibariyle Türkiye'nin en az yağış alan bölgesi. Özellikle Konya en az yağışı alan bir il. Bu aylarda kar ve yağmur yağışı hububat üretimiyle yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının beslenmesi açısından çok önemli. Şu anda bu konularda ciddi manada da sıkıntı yaşanıyor. Baraj ve göllerdeki su seviyeleri düşük. Yağış olmadığı için hububat da gelişmedi. Eğer ocak, şubat ve mart aylarında hububat için gerekli olan kar yağışını alamazsak ve nisan ve mayıs aylarında da yağışlarda mevsim normallerinin altında olursa ciddi sorunlar yaşanabilir."
''YAĞIŞ OLMAZSA, HUBUBATTA İTHALAT GÖRÜNÜYOR''
2012 yılında yağışlar istenilen düzeyde olmadığı için saman ve ot ithalatının gerçekleştiğini belirten Ataiyibiner, ''İnşallah böyle bir durumla karşılaşmayız. Ancak şu an itibariyle gerek yağışların mevsimsel olarak düzenli düşmeyişi, gerekse kasım ve aralık ayındaki don olayından dolayı bitki gelişiminde ciddi endişelerimiz var. Ümit ediyoruz ki bundan sonra mevsimsel yağışlar düzenli bir şekilde devam eder ve 2012 yılındaki sorunları yaşamayız'' diye konuştu.
REKOLTEDE DÜŞÜŞ SİNYALİ
Ali Ataiyibiner, ocak ve şubat ayında kar yağışının da yeterli düzeyde olmazsa ve bitkinin dondan etkilenmemesi için karla üzeri örtülmediği takdirde hububat ve kaba yem rekoltesinde düşüş beklediklerini söyledi.