Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Posta Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'e çalışma hayatındaki milli seferberliğin vazgeçilmez birinci maddesini açıkladı: istihdam daralmayacak...

BÜYÜKANNEYE 400 TL

Toruna bakan anneanne ve babaanneye destek konusunda ne karar verdiniz?
Bu projeyi büyük oranda olgunlaştırdık, ay sonunda son şeklini vereceğiz. Burada bin aileyi merkeze alıyoruz. Pilot uygulama yapacağız ve şu anda bunu kamu desteği değil, bir pilot uygulamanın sporsorlu şeklini koyuyoruz ortaya. Bunun da yaklaşık 6-7 milyon TL’lik bir finansmanı var. Şimdi burada bizim anneye ne veriyoruz. Farz edelim anne, asgari ücretten gidelim, bin 400 TL net asgari ücret alıyor.

İSTİHDAM

Yarı zamanlı olduğunda ne alacak?
700 TL alacak. Şimdi anneye diyoruz ki; sen yine bin 400 almaya devam et. Senin çocuğunda biz de anneanneden istifade edelim. Gerek iş verenin bir payı, gerek İŞ-KUR olarak 700 TL’nin bir miktarını büyükanneye verelim ve sen bin 400 almaya devam et. Ama 700 TL için geri adım atma. İstihdamda kal. Büyükanneye de 400 TL veya benzer bir rakamda destek verelim. Hem sen istihdamda kal hem evladının büyümesinde büyükanne destek versin. Hem de evine giren para azalmasın tam aksine büyükanne tarafından da ilave bir katkı gelsin.

'DEDELER VE TEYZELER DE GÜNDEMİMİZDE'

Bu uygulamanın kapsamı genişleyebilir mi?
6 ay izleyip göreceğiz. Şu anda bizim özel sektörde muhatap kitlemiz yaklaşık 100 bin anne, 5-6 yıllık periyotta muhatap olarak 500 bin civarı bir aile söz konusu oluyor.

Toruna bakan eğer bir dedeyse o da destekten yararlanacak mı? 
Şu anda o boyutunu henüz daha hiç tartışmadık. Önce büyükanne üzerinden gidiyoruz. Çünkü bir dedenin 2 yaşındaki bir çocuğun tüm ihtiyaçlarını çözebilmesi kolay değil; ama ileride teyze, dede, diğer seçeneklere de bakılabilir.



'KADROLARI VERİYORUZ'

Daha fazla iş kaybı olur mu?
Daha fazla olmaması için her türlü desteği veriyoruz. Bunun için de yatırımcının özgüveni kaybolmamalı. Son aralık ayı rakamlarına baktığımızda gerek ihracattaki artışımız gerekse sanayi üretimimizde artış var. Bizi olumsuzluğa iten şeylere takılmamamız, karamsarlığa düşmememiz lazım.

Ekonomiden sorumlu bakanlarla kritik bir toplantı yaptınız. Kamuoyuna iyi bir haberiniz var mı? 
Üniversite hastanelerimizin kadro ihtiyaçları vardı, gerek hemşire gerekse yardımcı sağlık elemanı açısından. Yaklaşık 1885-2000 kadro için Maliye ve YÖK ile imzaya açtık. Önümüzdeki haftadan itibaren yoğun bakım, acil servisler veya ihtiyacı olan kısımlara kadrolarını veriyoruz.

İŞ KAZALARI

Geride bıraktığımız dönemde madenlerde, tersanelerde ve inşaatlarda çok sayıda iş kazası oldu. Bunların tekrarlanmaması için köklü tedbirler alındı mı?
En büyük çalışma alanlarımızdan biri de bu. 2002’den bugüne kadar bizim çalışma alanı, iş sahası alanı iki misli artmış. Yaklaşık çalışan sayısı da buna yakın artmış. Ama bizim 100 bine düşen ölümlü iş kazalarımız da yüzde 47 azalmış. Fakat kaza tablosu hala yüksek. Ölüm oranlarını daha düşük seviyeye çekmek için gayret içindeyiz.



TAŞERONA KADRO

Somut olarak sorayım, taşerona kadro verilecek mi?
Muhtemelen referandumdan sonra bir kamu çalışanı reformunu bitireceğiz. Kamu çalışanı reformu yapıyorsak zaten taşeronu da bunun içinde, kamu çalışanı statüsünü de bunun içinde belirleyeceğiz. Bu yapının içine yeni bir yama koymayacağız.

KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı konusunda son durum nedir? 
2017’nin taraflar arasında ortak uzlaşı konusunda en yoğun çalışması burada olacak. Referandum sürecinden sonra taraflarla daha reel, daha sağlıklı, güvenilir, hakkaniyetli, sürdürülebilir bir kıdem tazminatı fonunu mutlaka bu ülkeye kazandırmamız gerekiyor. Çünkü çok ciddi düzeyde işçiler, çalışanlarımız mağdur.

Güvence nasıl sağlanacak? 
Şu anda güvence kimin elinde işverenin elinde. Çünkü işçinin hakkı işverenin bütçesinde birikiyor. Şu anda işsizlik fonumuz var şimdi esnaf fonu da kuruyoruz. İşçi 3 ay mı çalıştı, 3 aya oraya kaç kuruşu indi ise kumbarada o kadar kuruşunun net 2 yıl sonra ne olduğunu 5 yıl sonra ne olacağını hepsini bilecek. 

Esnaf fonunda nasıl bir beklenti var? 
Belirli meslekler artık kapanıyor veya ekonomik koşullar. İşi kapatmak zorunda, iflas durumunda kalıyor. Bunu da göz önünde bulundurarak 6-8-10 ay o fonda biriken havuza attığı parada işsizlik fonu gibi destek olacak. Tasarıyı tamamladık Meclis’e gönderiyoruz