Konya ile birlikte 6 şehirde elektrik dağıtım hizmeti veren Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ), elektrik satış hizmeti için MEPAŞ adında yeni bir şirket kurdu.

3 hafta önce MEDAŞ Genel Müdürlüğü görevine atanan Muhittin Murat, Meram Elektrik Perakende Satış A.Ş. (MEPAŞ) Genel Müdürü Erol Uçmazbaş ve diğer şirket yetkilileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir’i kapsayan 80 bin kilometrekarelik görev bölgesinde 3 bin çalışanla 1.7 milyon aboneye hizmet verdiklerini söyleyen MEDAŞ Genel Müdürü Muhittin Murat, artık elektrik satışını yeni kurdukları MEPAŞ’ın yapacağını bildirdi. Bu şirketin serbest tüketici kapsamına giren kullanıcılara indirimli elektrik enerjisi de temin edeceğini kaydeden Murat, “Hizmet anlayışı açısından değişen bir durum yok, sadece ayrıştırma yaptık. Perakende hizmetleri ve abone hizmetleri artık MEPAŞ tarafından yürütülecek. Aynı birimlerle görev yapacağız” dedi.

Toplantıda soruları da yanıtlayan MEDAŞ Genel Müdürü Muhittin Murat, zaman zaman istemedikleri şekilde enerji kesintileri olabildiğini belirterek, “Bu kesintileri önlemeye çalışıyoruz. İşletme bakım hizmetleri ve yeni yatırımlarımız var. Daha önceki kamu hizmetinden kaynaklanan yatırımların çok üzerinde bir yatırım yapıyoruz. Belki bugün için bunun dönüşü hissedilmeyebilir ama istatistiki olarak sonuçlarını alıyoruz. Kesintilerle ilgili konular azalmış olacak ve hem dağıtıcı olarak biz hem de abonelerimiz rahat edecek” diye konuştu.

“ELEKTRİK FİYATLARINA MÜDAHALE EDEMEYİZ”

MEDAŞ’ın özelleştirilmesinin fatura bedellerinin arttığı yönündeki şikayetlerin hatırlatılması üzerine Murat, “Enerji fiyatları Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyor ve bize gelen fiyat üzerinden faturalandırma yapılıyor. Enerji fiyatlarına müdahale etme durumumuz yok. Elektrik zamlarının dağıtım şirketleriyle hiçbir alakası yok. Elektriğe yapılan zamlar dağıtım şirketinin verdiği hizmetin getirisini artırmıyor. Dağıtım şirketlerine verilen karlara kadar her şey sabittir” dedi.

MEDAŞ Genel Müdürü Murat, elektrik için açma kesme süresinde bir keyfiliğin söz konusu olamayacağını ve bu işlem için alınan gelirin tamamının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) aktarıldığını vurguladı.

ELEKTRİK FATURALANDIRMA SÜRESİ

MEPAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, 45 günde bir kez kesilen faturaların özelleştirme sonrası artık bir aydan az bir zaman diliminde faturalandırıldığı yönündeki soruyu, “Özelleştirilmeden önce MEDAŞ’ın enerji borcu ödemek gibi bir durumu yoktu. Elektrik borcunun yüzde 70’i ödeniyordu. Ama özelleştirme ile birlikte biz elektrik alırken teminat mektubu veriyoruz. Aylık bize gelen faturayı ödemede 1 gün geç kalırsak teminat mektubumuz nakde çevrileceği söyleniyor. Dolayısıyla biz devletten elektriği 30 günlük alırken ve ödemesini 30 gün içinde yaparken vatandaştan 45 günlük dönemde fatura kesersek bu çark dönmez. Eğer bize 45 günde bir fatura kesilirse bizde seve seve bunu vatandaşa yansıtırız. Devletin bize olan uygulaması neyse bizde bunun aynısını aboneye yansıtıyoruz” diyerek yanıtladı.

Uçmazbaş, 2011 yılında MEDAŞ’ın vergi rekortmeni olmasının yasal haklarını kullanarak kamuoyuna duyurmadığını, İstanbul Beşiktaş Vergi Dairesine taşınan vergi ödemelerinin de gelecek ay yeniden Konya’ya aktarılacağını kaydetti.