(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 23 Temmuz () - Merkez Bankası, hedeflerin çok üzerine çıkan enflasyonda yine "yüksek" gıda fiyatlarını suçladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu(nda yaptığı

sunumda, yaşanan kuraklığın gıda fiyatları üzerinde olumsuz etki yaptığını vurguladı ve
"Enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olmuştur" dedi.

TASARRUF ORANLARI ÇOK DÜŞTÜ
Türkiye'de tasarruf oranlarının büyük ölçüdez düştüğünü belirten Başçı'nın sunumda verdiği bilgilere göre, 2002 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 19'u dolayında olan tasarruf oranı, 2012'de yüzde 14.5 dolayına geriledikten sonra, geçen yıl yüzde 12.6 gibi oldukça düştü.

10. Beş Yıllık Kalkınma Planı Program çerçevesinde yurt içi tasarruf oranının yeniden yüzde 19’a yükseltilmesinin hedeflendiğini vugulayan Başçı, "Türkiye’de tasarruf oranları diğer gelişmekte olan ülkelere göre de düşüktür. Türkiye’de tasarruf oranlarının düşük olması cari açığın yüksek olmasına sebep olmaktadır" dedi.


TASARRUFUN ARTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR
Bu nedenle tasarrufun artırılmasına dönük olarak çalışmalar yürütüleceğinin de altını çizen Başçı, bu kapsamda "bilinçli tüketimin yaygınlaştırılması, çocuklara ve ailelere tasarruf alışkanlığı kazandırılması" konularının öne çıkarılacağını söyledi.

Kredi düzenlemeleriyle tasarrufların özendirilmesi ve üretken yatırımlara yönlendirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Başçı, tüketici kredilerindeki artışın makro ihtiyati tedbirlerle kontrol altında tutulmak istendiğini, kredi kartlarındaki taksitlendirme, ödüllendirme ve limit belirleme uygulamalarının gözden geçirileceğini de ekledi.