İSTANBUL, 14 Temmuz () - İnek sütü ve inek sütünden peynir üretimi Mayıs ayında azaldı. Aynı dönemde koyun, keçi ve manda sütü ve peynir üretimindeki artışlar devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 azaldı. Ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.2 artarken, inek peyniri üretimi yüzde 2.7 azaldı.

Buna karşılık, aynı dönemde koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 10 artış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre, Mayıs ayında yoğurt üretimi de bir önceki aya göre yüzde 2.2 azalırken, ayran üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0.4 arttı.

İNEK SÜTÜNDE YILLIK ARTIŞ YÜZDE 7.5

TÜİK Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.5 arttı.

Ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 artarken, inek peyniri üretimi ise yüzde 1.3 azaldı.

Son yıllarda sağlık, diyet gibi birçok nedenlerle talebi hızla artan koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri üretimi ise yıllık bazda yüzde 23.9 artış gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 azalış, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 artış gösterdi.